banner-image

"Nezavisni poljoprivrednici" na putevima, a bili protiv protesta

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije (NAPS) danas ogranizuje protest jer je nezadovoljna predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
Članovi tog udruženja će iz svojih mesta traktorima krenuti ka Beogradu kako bi Skupštini Srbije predali svoje zahteve.

Predsednik Upravnog odbora NAPS-a Jovica Jakšić je Beti kazao da očekuje da u protestu učestvuje oko 2.000 poljoprivrednika iz Beograda, Kovina, Pančeva, Alibunara, Opova, Kovačice.

„Nadamo se da nas policija neće zaustaviti i da ćemo imati priliku da u Beogradu predstavnicima Skupštine predamo svoje zahteve“, kazao je Jakšić.

On je objasnio da se NAPS protivi predlogu Ministarstva poljoprivrede da se poljoprivrednim gazdinstvima koja imaju u vlasništvu do 30 hektara zemlje, omogući kupovina državnog zemljišta do 20 hektara.

„Tražimo da se zemljište prvo ponudi na prodaju poljoprivrednim gazdinstvima, a ako oni nisu zainteresovani onda da se omogući kupovna velikim investitorima“, kazao je Jakšić.

Ministarstvo poljoprivrede danas je, međutim, saopštilo da je ministarka Snežana Bogosavljević-Bošković razgovarala sa predstavnicima  Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije o predlogu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji su istakla da protest nije najefikasniji način za postizanje ciljeva.

-Predstavnici poljoprivrednika smatraju da se jedino otvorenim dijalogom mogu približiti stavovi po pojedinim predloženim zakonskim rešenjima. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu je u skupštinskoj proceduri, sa predstavnicima, a poljoprivrednici su tokom sastanka sa ministrarkom izneli konstruktivne predloge, što predstavlja pozitivan doprinos u cilju postizanja najboljeg zakonskog rešenja – navodi se u saopštenju.

U razgovoru je konstatovano i da predloženi Zakon sadrži kvalitetna rešenja, ali da je potrebna dalja saradnja kao osnov za približavanje stavova.

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije će svoje predloge predati pisarnici Skupštine Srbije, navodi se u saopštenju.