banner-image

Poljoprivrednici ogorčeni na Vučića, hoće kod njega

Poljoprivrednici koji protestuju osam dana traže da razgovaraju sa premijerom Aleksandrom Vučićem, zbog predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištvu.

Oni žele da objasne premijeru zbog čega su za njih neprihvatljiva predložena rešenja i zbog čega traže povlačenje iz skupštinske procedure Predloga izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu

„Očigledno je da premijer nema prave informacije o tome u kakav bi položaj došli mali poljoprivredni proizvođači ukoliko bi bila usvojena predložena rešenja“, rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije Miroslav Kiš. 

On je rekao da su poljoprivrednici ogorčeni i uvređeni što je premijer Srbije juče za RTS rekao da poljoprivredni proizvođači sprečajavaju dolazak velikih investitora, poput nemačkog Tenisa, a da istovremeno zakup poljoprivrednog zemljišta plaćaju manje nego što dobijaju subvencija od države za to zemljište. 

„Nije tačno da dobijamo subvencije i premije za korišćenje državnog zemljišta, koje ja zakupljujem po ceni od 511 evra po hektaru. Ako bi 30 odsto zemljišta u vlasništvu države bilo dato u zakupna 30 godina velikim investitorima hiljade porodica bi ostalo bez prihoda za život jer bi investitori uzeli plodno zemljište koje se već daje u zakup malim poljoprivrednicima“, rekao je Dragan Kleut, poljoprivrednik iz Zrenjanina. 

 i u Skupštini Srbije predaju zahtev za povlačenje iz procedure Predloga izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu jer omogućava da najbolje zemljište zakupe „stranci i tajkuni“. 

Predlog tog zakona se, kako su istakli predstavnici više udruženja poljoprivrednika, ne može popraviti amandmanima, pa je najbolje da se pripremi novi zakon. 

Zatraženo je i da se u postupku restitucije bivšim vlasnicima što pre vrati oduzeto zemljište, kako bi mogli da ga koriste. 

Poljoprivrednici su ukazali da su netačni podaci Ministarstva poljoprivrede da se ne koristi 400.000 hektara državnog zemljišta. 

„Ne postoji ni jedan metar obradivog državnog zemljišta koji nije dat u zakup. Ni za lokalne poljoprivrednike nema dovoljno državnog zemljišta, a šta će im ostati ako bude davano velikim investitorima po povoljnim uslovima u slučaju da ponude biznis plan za koji neće davati garancije da će ga i ispuniti“, rekao je Kleut. 

Predstavnici poljoprivrednih udruženja su potvrdili da će nastaviti protestesve do povlačenje Predloga izmena Zakona o poljoprivednom zemljištu iz skupštinske procedure i istakli da je svakog dana sve više učesnika u protestu. 

Danas je zahtev za izmene predloženog zakona Skupštini Srbije predala i Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije (NAPS) 

(Beta)