banner-image

Traktori pred Gradskom kućom u Subotici

Poljoprivrednici iz Subotice okupili su se jutros u centru gradu. Oko 40 traktora parkirano je ispred Gradske kuće, a kako RTV saznaje u toku su razgovori sa gradonačelnikom Subotice Jeneom Maglaijem. Poljoprivrednici sumnjaju u neregularnosti kada je reč o podacima o ukupnoj površini državnog poljoprivrednog zemljišta na ovom području.
Tvrde da je taj fond povećan kako bi se domaći i strani tajkuni domogli još većih poseda, jer bi tako 30 odsto poljoprivrednog zemljišta predviđenih za zakup za pravna lica izmenama zakona o zemljištu, činilo još veće površine.

Paori su dodali i da smatraju da su u taj fond uračunate livade, putevi, obale i slično. Oni su tražili i sastanak sa predstavnicima gradskih komisija za poljoprivredno zemljište, a taj sastanak je zakazan za sutra.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš najavio je da će poljoprivrednici u svim lokalnim samoupravama tražiti da se utvrdi koliki je ukupan fond poljoprivrednog zemljišta.

On je za RTV kazao i da je nedopustivo da lokalni zvaničnici ne znaju sa koliko državne zemlje raspolažu.

„Ti podaci se menjaju u zavisnosti od toga kada, kome i koliko treba. Frljaju se hiljadama hektara i mi ćemo tražiti da nam se i zvanično, od katastra, pokažu podaci koliko svaka lokalna samouprava poseduje državnog poljoprivrednog zemljišta“, rekao je Kiš.

On je istakao i da se poljoprivrednim udruženjima, nakon nedavno održanog sastanka sa ministarskom poljoprivrede Snežanom Bošković Bogosavljević, nije obratio niko od nadležnih.

„Ona je obećala da će u Vladi Srbije razgovarati o našim zahtevima, ali ni posle nedelju dana nam nije stigao nikakav odgovor iz ministarstva“, dodao je predsednik Asocijacije poljoprivrednika.

On je naveo da su poljoprivrednici tražili sastanak i sa predsednicima države i Vlade Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, te da očekuju te razgovore.

„Do tada ćemo i dalje protestnom vožnjom iskazivati svoje nezadovoljstvo i zahtev da se predloženi Zakon o izmenama i dopunama poljoprivrednog zemljišta povuče iz procedure“, poručio je Miroslav Kiš.

Odbornik Demokratske stranke (DS) u Skupštini Subotice Daniel Kovačić, koji i sam učestvuje u desetodnevnom protestu poljoprivrednika svojim traktorom, kazao je da je gradonačelniku Subotice predato 16 potpisa za sazivanje vanredne sednice lokalnog parlamenta, na kojem bi se Grad izjasnio o predloženom zakonu o zemljištu.
Kovačić je kazao da je gradska vlast odbila da sazove sednicu, uz obrazloženje da nema dovoljno potpisa.

„Nama je to jako važna tema i mi ćemo pokušati da stavimo tu temu na dnevni red na sednici koja se održava sledeće nedelje, u redovnom postupku. Lokalna samouprava mora da stane u zaštitu poljoprivrednika i mi ćemo na tome insistirati“, kazao je Kovačić.

(RTV)