banner-image

Za ovce i koze zajam do 50.000 evra

Društvo srpsko – arapskog prijateljstva iz Beograda raspisuje tender za dodelu beskamatnih kredita za nabavku osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu u 2015/2016. godini.

Kreditna sredstva se dodeljuju za kupovinu ovaca rasa cigaja, vintemberg, teksel, il de frans, safolk ibergamo i za kupovinu koza aplske rase.

Sredstva će se dodeljivati poljoprivrednim gazdinstvima – pravnim i fizičkim licima sa područja Srbije – upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Sva poljoprivredna gazdinstva kojima bude odobren kredit za kupovinu priplodnih ovaca i koza (maksimalan iznos kredita 50.000 evra, a mimimalan 10.000 evra) u obavezi su da dostave garanciju o kupovini grla, s tim što će se krediti vraćati kroz organizovani otkup grla jarića i jagnjića koja su namenjena za izvoz na arapskom tržištu (zemlje severne Afrike) u roku od šest godina sa grejs periodom od 24 meseca.

Na internet stranici http://dsap-fond.comp.rs/konkurs/ objavljen je konkurs za finansiranje razvoja ovčarstva i kozarstva u Republici Srbiji za 2015/16, koji traje od 7.  do 11. decembra ove godine, odnosno poziv poljoprivrednim stručnim službama pri opštinama

Na sajtu ove organizacije naveden je primer kredita od million dinara za koji je grejs period 24 meseca, kamate nema, rok otplate je 60 meseci, a mesečna rata 16.670 dinara.

Sve uplaćene godišnje rate u toku godine se isplaćuju kroz obavezni organizovani otkup jagnjića i jarića posle isteka grejs perioda, s tim što su poljoprivredni proizvođači u obavezi da prodaju jagnjiće i jarad isključivo ovlašćenom pravnom licu izabranom od strane zajmodavca. Zajmodavac se obavezuju ugovorom da će otkup trajati od 2017. godine, pa sve do isteka kredita i za vreme grejs perioda. Zajmodavac će takođe poljoprivrednim gazdinstvima isplaćivati tržišnu cenu otkupa po kilogramu žive vage i to ne manjom od 300 dinara prilikom preuzimanja robe, uz odbijanje iznosa ukupnog zbira rata kredita za godinu dana od isteka grejs perioda. Ugovorna otkupna obaveza je 10 godina, s tim što se po isteku vraćanja kredita može raskinuti.