banner-image

Pšenica na berzi malo narasla

Nema značajnije promene bilo kog tržišnog faktora koji bi pomerio tržište sa mrtve tačke. Jedino se menjaju međuvalutni kursevi, pa tako usled daljeg jačanja dolara, tržišta evrozone postaju sve konkurentnija. Međutim i dalje je to slab poziv izvoznicima za značajniji tržišni nastup.

Na novosadskoj berzi je nastavljen niz malih prometa, pa je u protekloj nedelji registrovano tek 175 tona robe u berzanskom prometu, što je doduše za 75% više nego u prethodnom nedeljnom periodu, ali i dalje znatno ispod uobičajenog proseka. Finansijska vrednost prometa je iznosila 9.869.750 dinara, odnosno za 116,49 % više u odnosu na prethodnu nedelju.

Soja je apsolutno dominirala u trgovanju na organizovanom berzanskom tržištu. Na bazi tri zaključena kupoprodajna ugovora izdefinisala se prosečna cena trgovanja na nivou od 45,02 din/kg (40,93 bez PDV), što je rast od 1,81% u odnosu na prosečnu cenu trgovanja iz prethodne nedelje.

Opšte zapažanje svih učesnika na tržištu pšenice je da cena ove robe polako raste. Međutim, kao da je baš ta okolnost podstakla prodavce da ponude ovu robu po nerealno visokim cenama, što je tražnju udaljilo sa ovog tržišta. Ipak, trgovalo se pšenicom u ukupnoj količini od 100 tona i realizovana je cena od 19,91 din/kg ( 18,10 bez PDV). U odnosu na cenu iz prethodne nedelje to je rast od 0,56%.

Kukuruz je roba po kojoj se prepoznaje celokupno tržište žitarica u Srbiji. Veliki tržišni viškovi i izvozni potencijal je ono što ovu robu razlikju od ostalih. Neočekivana pasivnost ovog tržišta od početka berbe je kulminirala u nedelji za nama činjenicom da nije zaključen ni jedan kupoprodajni ugovor. Velike zalihe i puni magacini čekaju pravi trenutak da se ova roba konačno iznese na tržište. Utisak je da se ipak polako slažu kockice u tržišnom mozaiku i otvaranje ovog tržišta možemo očekivati u narednim nedeljama.

Blagi rast cena soje i kukuruza razlog su neznatnog pomeranja berzanskog indeksa, koji je na kraju radne nedelje zabeležio vrednost od 206,36 indeksnih poena, što je za 0,29 indeksnih poena više u odnosu na vrednost PRODEX-a prošlog petka.

(Produktna berza)