banner-image

Ruski embargo već pravi haos u Turskoj

Turski proizvođači voća i povrća već beleže gubitke zbog embarga na uvoz koji je Rusija uvela Turskoj, a sankcije su izazvale osetan pad cena na domaćem tržištu

„Ova sezona je bila odlična za proizvođače voća i povrća, ali onda je došla kriza. Za samo dva-tri dana cene su pale za 20 do 30 odsto“, izjavio je predsednik turske Federacije trgovaca voćem i povrćem Burhan Er za agenciju Dogan.

Rusija je Turskoj uvela niz trgovačkih sankcija kao odgovor na nedavno obaranje ruskog vojnog aviona na granici Turske i Sirije. 

Predsednik turske Federacije trgovaca voćem i povrćem kao primer navodi da je cena mandarina i paradajza na domaćem tržištu pala za trećinu, a da se u slučaju nastavka krize u odnosima sa Rusijom, očekuje pad cena i do 50 odsto. 

Rusija je najveće tržište za širok asortiman turskog voća i povrća, prenosi agencija Džihan. 

Iako će embargo na uvoz voća i povrća u Rusiju iz Turske zvanično stupiti na snagu 1. januara, turski prevoznici se već sada žale da imaju probleme sa carinicima na ulazu u Rusiju. 

„Izvozimo veliku količinu voća i povrća u Rusiju. Sa poslednjim odlukama Rusije, oni (carinici) ne dozvoljavaju da roba uđe u zemlju i zaustavljaju prevoznike. Ne deluje da će problem uskoro biti rešen“, izavio je predsednik industrijske i trgovačke komore regije Mugla na jugozapadu Turske Bulent Karakuš. 

Predstavnik proizvođača voća i povrća iz Fetija Atabej Akgun rekao je da regionalna industrija gubi dnevno oko 350.000 dolara i dodao da je do početka krize oko 30 kamiona svakog dana vozilo robu iz tog dela Turske ka Rusiji, ali da je zaustavljanje na granici sa Rusijom prozrokovalo velike gubitke.

(Beta)