banner-image

Putin: Svet će zavisiti od hrane iz Rusije

Rusija bi mogla da postane najveći svetski snabdevač ekološki čiste i visoko kvalitetne organske hrane, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

“Mi ne samo da možemo da prehranimo sebe, uzimajući u obzir zemlju, vodne resurse…Rusija može da postane najveći dobavljač zdrave, ekološki čiste i visoko kvalitetne hrane koju su zapadni proizvođači davno zapostavili, posebno s obzirom na činjenicu da potražnja za tim proizvodima na svetskom tržištu stalno raste”, rekao je Putin u ruskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, Rusija je sada izvoznik, a ne uvoznik hrane. 

“Pre deset godina, uvozili smo gotovo polovinu hrane iz inostranstva i bili smo zavisni od uvoza. Sada je Rusija među glavnim izvoznicima. Prošle godine, vrednost ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda iznosio je skoro 20 milijardi dolara, što je za četvrtinu više nego što je bio prihod od prodaje oružja”, rekao je on. 

Putin kaže da sve ovo znači da će Rusija biti sposobna da podmiri domaće tržište hrane do 2020. godine. 

Jesenas je Kremlj doneo odluku da proizvodnja prehrambenih proizvoda ne sme sadržati GMO. 

Rusija je uvela i embargo na isporuku proizvoda iz EU i SAD, kao odgovor na zapadne sankcije. Takođe, nakon obaranja ruskog “suhoja”, ruske vlasti odlučile su i da od 1. januara zabrane uvoz voća, povrća i živine iz Turske.

(B92)