banner-image

Poljoprivrednici traže sastanak s Vučićem

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš izjavio je danas da su paori i zvanično danas predali preko pisarnice u Vladi Srbije zahtev za sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Kiš je za RTV objasnio da su se poljoprivrednici odlučili na zvanično obraćanje Vučiću, pre odluke o, kako je istakao, radikalizaciji protesta.

„Nismo sigurni da je predsednik Vlade Srbije sasvim upoznat sa situacijom i razlozima zbog kojih protestujemo već dve nedelje“, kazao je Kiš.

On je dodao i da je u toku usaglašavanje pisma koje će poljoprivrednici uputiti Zaštitniku građana Saši Jankoviću.

„Tražićemo od njega tumačenje o tome da li imamo pravo da izražavamo svoje nezadovoljstvo protestnom vožnjom, u čemu nas policija i dalje sprečava, a ukazaćemo mum kao građani, da nam se zakonom ugrožavaju prava“, objasnio je Kiš.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika je naveo i da paori protestuju već 14 dana i da nemaju nameru da odustanu od zahteva da se Zakon o izmenama i dopunama zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu povuče iz procedure.

„Nakon što smo sprečeni da traktorima dođemo ispred Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predali smo u petak i zvaničan poziv za sastanak gradskim čelnicima u Novom Sadu. Namera nam je da, kao u Kikindi, Vrbasu, Zrenjaninu, Senti i Kanjiži upoznamo rukovodstvo lokalne samouprave sa razlozima našeg protesta i tražimo od njih da se izjasne po tom pitanju, ali i da jasno kažu sa koliko zemlje lokalna samouprava raspolaže“, kazao je Kiš.

Odgovor novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića, prema njegovim rečima, još uvek nije stigao, a traktori koji su krenuli ka Novom Sadu zaustavljeni su u Zmajevu, jer nisu imali potvrdu da će biti primljeni na razgovore u Gradskoj kući.

Poljoprivrednici protestuju i u drugim mestima u Vojvodini. Oni traže povlačenje spornog zakonskog rešenja iz procedure, zamerajući to što će se njime omogućiti strancima da kupuju zemlju u Srbiji kada počne primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i to što je njime predviđeno da će se 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi izdavati samo pravnim licima po, kako su ocenili, netransparentnim uslovima, na 30 godina.

(RTV)