banner-image

Svetska medalja srpskom inovatoru

Dugogodišnji inovatorski rad dr Milana Kekanovića, vanrednog profesora na Građevinskom fakultetu u Subotici, nagrađen je izuzetno visokim priznanjem. Povodom 95 godina postojanja Zavoda za intelektualnu svojinu, organizovano je takmičenje pronalazača i inovatora. U kategoriji pronalazača za patent pobednik je dr Kekanović sa svojim pronalaskom: „Mogućnost specijalnog olakšanja, izolovanja i armiranja međuspratnih konstrukcija”.

Iza komplikovanog naziva u osnovi je građevinski materijal stirofert, koji je pokazao izuzetne osobine i u laboratoriji i u praksi kada je u pitanju izdržljivost u međuspratnim konstrukcijama, ali i u pogledu energetske efikasnosti. Upravo za taj pronalazak dr Milan Kekanović je dobio i prestižnu medalju Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (Wipo).

Na predstavljanju priznanja u Subotici Jelena Lopušina iz Zavoda za intelektualnu svojinu objasnila je da je formirana kao specijalizovana agencija UN. Nagrada se dodeljuje se od 2001. godine istaknutim pronalazačima, autorima i inovativnim kompanijama širom sveta.

– Patent dr Kekanovića dokazao se na najzahtevnijim tržištima. Ugradnjom nagrađenog pronalaska štedi se 16 odsto energije u odnosu na postojeća rešenja. Korisnost pronalaska potvrdilo je više naučnoistraživačkih ustanova iz Španije, a i Institut za ispitivanje materijala iz Beograda – rekla je Lopušina.

Kekanovićev patent kod nas je doživeo uspešnu, ali za sada skromnu primenu. Kako je objasnio Dalibor Raković, suvlasnik građevinskog preduzeća iz Sremske Mitrovice, u nameri da dostignu viši razred energetske efikasnosti u dva stambena objekta ugradili su stirofert.

– U ekonomskom smislu troškovi gradnje bili su na nivou onih za klasičan materijal, ali su za korisnike postignuti visoki rezultati u uštedi energije. Stanarima leti nisu potrebni klima uređaji, dok su zimi potrebe za dogrevanjem znatno smanjene. Paropropusnost zidova je dobra i to su udobne prostorije za život – kaže Raković.

Profesor dr Milan Kekanović je prijavio 20 pronalazaka, od kojih je priznato osam, za šest je urađen međunarodni izveštaj o pretraživanju kojim se ne osporava njihova mogućnost patentiranja, a šest novih proizvoda je našlo primenu na tržištu.

– Građevinski objekti troše 40 odsto svetske energije, a proizvođači električne energije su najveći zagađivači planete – objašnjava dr Kekanović zbog čega su važne stalne inovacije koje doprinose uštedi energije. – Naša zemlja ne patentira dovoljno inovacija u proizvodnji, iako je to veliki potencijal. Jedna je stvar ponuditi svetskom tržištu jeftinu radnu snagu, a daleko mudrije bi bilo ponuditi svoju intelektualnu svojinu. 

(Politika)