banner-image

Iz inkubatora u ozbiljan biznis

Start preduzeća nastala pod okriljem Poslovno-tehnološkog inkubatora fakulteta tehničkih nauka Beograd donela su državi kroz poreze i doprinose 1,6 miliona evra

Direktorka tog inkubatora, osnovanog pre devet godina, Gordana Danilović- Grković izjavila je da su firme nastale u njemu ostvarile prihod od 4,25 miliona evra od 2008. do 2014. godine.

U istom period, njihov izvoz je vredeo 3,2 miliona evra, što znači da su ti startapovi tri četvrtine prihoda ostvarili u inostranstvu. 

Državi je kroz poreze i doprinose za tih osam godina vraćeno 1,6 miliona evra, kaže Danilović- Grković. 

Kaže da su inkubator 2006. godine osnovala četiri beogradska tehnička fakulteta u 400 kvadratnih metara potkrovlja, koje je prokišnjavalo. 

“Sredili smo mi to i krenuli, sa šest preduzeća. Pružili smo im predinkubaciona znanja o svemu onome što nisu znali, što nije struka, ali im je neophodno da krenu u posao”, navela je direktorka. 

“To je za njih sve besplatno, treba im podrška kad kreću, kad razvijaju proizvod, ne treba im da čekaju na šalterima i u redovima, da gube vreme na to, to smo im obezbedili preko donatora”, kaže Danilović- Grković. 

Rezultat tog rada je, kakao navodi, 47 stvorenih kompanija, 50 razvijenih inovacija i devet patenata. 

“Potencijal je nemerljiv, kad im date krila, mogu da polete”, kazala je ona, dodajući da je Srbiji potrebno još takvih projekata jer mladi i obrazovani još uvek masovno odlaze odavde. 

Neke od tih firmi koje za sada beleže najveće uspehe su Teleskin, koja je pronašla investitora i obezbedila investiciju od million evra za uređaj za rano otkrivanje melanoma kože. Takođe tu su i kompanije Bitgear I Strawberry, koja je lansirala univerzalni solarni punjač. 

„Strawberry je bio kod nas do skoro… duša me bolela kad im dovedem nekoga a oni sede u 20 kvadrata, jer to ne mora tako“, kaže Danilović- Grković.

(B92)