banner-image

Premije za mleko ostaju sedam dinara

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine razgovarali su danas sa predstavnicima Udruženja proizvođača mleka Srbije o premijama za mleko i podsticajima u stočarstvu i tom prlikom im poručili da premija za mleko neće biti ukinuta ni smanjivana, i da će proizviođači biti zaštićeni.

Sastanak je održan na hitan zahtev Udruženja kako bi se razgovaralo o premijama za mleko, podsticaju u stočarstvu i informaciji koja je uznemirila stočare – da će premije za mleko biti ukinute.

„Na terenu se danas pronela informacija, tačnije dezinformacija, da će premija za mleko, koja iznosi sedam dinara, biti ukinuta. Ona neće biti ukinuta. U izmenama i dopunama Zakona o podsticajima, stoji da će ona biti do sedam dinara i neće biti smanjivana. Svesni smo da postoji kriza u mlekarskom sektoru, da čak i na nivou Evropske unije postoji mnogo problema, a naš zadatak je da naše proizvođače zaštitimo na sve moguće, zakonom definisane načine“, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Katanić. 

On je istakao da je važno što udruženje prepoznaje hitnost donošenja odluka i uspostavljanje novog sistema premiranja mleka, a to je plaćanje po kvalitetu. 

Katanić je kazao da je udruženje na sastanku predložilo niz kontruktivnih predloga koji će se uzeti u razmatranje i izmenama i dopunama Zakona o podsticajima nastojaće se da budu rešeni.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović rekao je da su danas dobili uveravanje Ministarstva da se agrarni budžet neće menjati, kao i da se premije za mleko neće menjati.

„Spremni smo da podržimo odluku koja će rekonstruisati sistem podsticaja. Želimo da premija za mleko ostane minimalno sedam dinara za mleko ekstra klase, i predlažemo da ona bude povećana i na osam i devet dinara, ali takođe predlažemo da se mleko koje nije u klasi kvaliteta, ne premira“, naglasio je Jovanović.

Time bi se, kako je rekao, ispravila nepravda koja ide na štetu onih farmera u Srbiji kojih je oko 50 odsto, koji neprestano ulažu i investiraju u svoju proizvodnju i kvalitet muže, a obeshrabrili oni koji to ne čine. 

Proizvođač mleka iz Petrovca na Mlavi, Jole Obradović, koji ulaže u svoju proizvodnju i nastoji da je poboljša, izjavio je da bi trebalo da se premije za mleko isplaćuju po kvalitetu, jer „samo tako možemo imati kvalitetno mleko i za naše potrebe kao i za izvoz“, kao i da bi to bio podstrek da se i dalje bave ovom proizvodnjom.