banner-image

U kasi Ministarstva poljoprivrede 40,6 milijardi

Pomoćnik ministra poljoprivrede Dragoje Pavlović izjavio je danas da je u Predlogu budžeta za 2016. godinu za to ministarstvo predviđeno 40,6 milijardi dinara.

To je, naveo je Pavlović, za jednu milijardu manje nego ove godine, kada je budžet bio 41,6 milijarde, ali je ukazao da subvencije neće biti smanjene, kao i da je planirano duplo više sredstava za investicije.

Pavlović je na konferenciji za novinre objasnio da je 5,3 milijardi dinara opredeljeno za oblast životne sredine, a ostalo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Izvor najvećeg dela sredstava je budžet Srbije, ali ove godine deo sredstava dolazi iz evropske pomoći, oko 1,7 milijardi dinara, što je nešto više nego ranije, dodao je Pavlović.

On je ukazao da se u raspodeli prihoda najveći deo odnosi na subvencije u oblasti poljoprivrede, 28 milijardi dinara.

„Deo subvencija se odnosi na organe u sastavu ministarstva, poput Uprave za veterinu, šume, za vode, Fonda za šume, za lovstvo…ali najveći deo, 87 odsto ide na investicije i subvencije“, rekao je Pavlović.

Na ostale troškove, poput plata i isplate sudskih obaveza, odlazi 13 odsto budžeta.

On je dodao da je za 2016. godinu planirano duplo više sredstava za investicije, u smislu povraćaja dela uloženog novca, sa 1,6 na dve milijarde dinara.

„Subvencije su iste kao ove godine, osim u oblasti životne sredine, gde su bile 1,9 milijardi, a sada su dve milijarde, dakle 100 miliona su veće“, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, ovo je druga godina da se primenjuje programski budžet, i nadležni u minsitarstvui se trude da što svrsishodnije upotrebe novac u budžetu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić, upitan da prokomentariše procene Fiskalnog saveta da će subvencije biti prepolovljene, iako on sam tvrdi da neće, rekao je da ne želi da licitira sa ciframa, te da će u roku od mesec dana ministarstvo izaći sa Uredbom o raspodeli sredstava.

„Sa sredstvima koje imamo moramo domaćinski da raspolažemo. Nedopustivo je da dođe do probijanja budžeta i da trošimo nešto što nemamo“, rekao je Katanić i dodao da na zahtev MMF-a i uz dogovor sa Vladom, ministarstvo ima zadatak da obezbedi „neprobijanje“ budžeta.

(Tanjug)