banner-image

Ukinut PDV na doniranu hranu

Trgovci u Hrvatskoj na donacije hrane do sada su morali plaćati PDV. To im je stvaralo dodatan trošak, pa se hrana pred istekom trajanja često bacala.
Godišnje i do 400 hiljada tona hrane je, umesto u rukama siromašnih, završilo u smeću. Od danas – PDV-a na hranu darovanu više nema.
Kutije pune hrane češće će stizati u socijalnu samoposlugu koju je posetila ekipa Al Jazeere.
Socijalni dućan vodi Crveni krst. Upisuju se u registar Ministarstva poljoprivrede, nakon čega će biti jedni od posrednika između trgovaca i socijalno ugroženih građana.
„Veliki je broj firmi i OPG-a i do sada donirao, ali to nije bilo dovoljno, jer mi imamo više od 5.000 korisnika“, kaže Tina Debeljak iz Crvenog krsta.
U Hrvatskoj, koja ima 4.285.000 stanovnika godišnje se baca do 400.000 tona hrane.
Po stanovniku – gotovo 94 kilograma je završavalo u smeću, umesto na stolu siromašnih.
Poreska uprava će donacije trgovačkog lanca Konzum priznati kao manjak – ako njihova vrednost ne prelazi dva posto prihoda godišnje. Zadovoljni su novim sistemom donacija.
„Konzum je do sada kontinuirano donirao hranu i sa takvom praksom će nastaviti dalje“, rekao je Tadija Vrdoljak iz Konzuma.
Društvena odgovornost
Novi pravilnik bi trgovce trebao da motiviše da budu još više društveno odgovorni.
„Proizvod sa manjim nedostacima ili konzerva pred istekom roka trajanja uglavnom je završavao u smeću. Trgovci su se na takav potez odlučili jer im je to stvaralo dodatan trošak „, javila je iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović.
U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je doniranje zasad na dobrovoljnoj bazi. Kazne za bacanje hrane nisu predvideli.
„Idemo izgraditi još bolji i transparentniji sistem, a onda ćemo tek u budućnosti za one koji se ne pridržavaju i bacaju hranu koja se ne bi trebala bacati eventualno o stimulacijama ili kažnjavanju odrediti“, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Jakovina.
U Francuskoj, na primer, velikim trgovačkim lancima prete kazne do 75 hiljada evra ili zatvor do dve godine, ako ne doniraju hranu.