banner-image

Vojvođanskim stočarima 55 miliona

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je danas 55 miliona dinara za vojvođanske poljoprivrednike, u okviru konkursa za sprovođenje odgajivačkog programa na teritoriji Vojvodine. Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Knežević rekao je na dodeli 178 ugovora sa konkursa da je reč o meri koja je zakonski obavezna, a koju Sekretarijat redovno sprovodi u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom i odgajivačkim organizacijama, kako bi se očuvali genetski resursi i kvalitet grla stoke.

Knežević je rekao da je stočarstvo danas “na kolenima”, ali da veruje da će podrška značiti šansu za očuvanje genetskog resursa, koji može da zadovolji potrebe domaćih stočara.

“Ova mera će svakako biti nastavljena u narednoj godini, u skladu sa mogućnostima koje dozvoli budžet. Budžet će, kako znamo, biti daleko manji nego prethodnih godina, ali sredstva će biti planirana”, rekao je Knežević.

On je dodao da bi jedan od osnovnih ciljeva države trebalo da bude izdvajanje novca za ovu granu poljoprivrede, jer je trenutno učešće stočarstva u poljoprivrednoj proizvodnji na niskom nivou između 20 i 25 odsto.

“U razvijenim zemljama Evropske unije ovaj procenat 50 odsto. Mi treba da težimo ka tome, i u ovom trenutku Pokrajina čini sve što može može u tom pravcu”, kazao je Knežević.