banner-image

Organska hrana na virtuelnoj pijaci

Možda u Srbiji mnogi nisu čuli za njih, ali su zato dobro znani u Evropi, pa čak i u San Francisku gde su ih upoznali američki investitori. Posle desetogodišnjeg rada i nastojanja
da na noge dignu brojne startap firme i ideje, pomognu im da naprave proizvod i biznis model, „ajtijevci“ iz Novog Sada okupljeni u dizajnersko – programerskoj agenciji Eton Digital, odlučili su da pokrenu svoj startap biznis. I to da se okušaju u onome što najbolje rade i onome što bi, po njihovom mišljenju, dalo nov kvalitet njihovom životu – povezali su informacione tehnologije u kojima su se već dokazali i organsku hranu, za koju bi voleli da im je pristupačnija.

I uspeli su. Naumili su da naprave onlajn platformu na kojoj će se trgovati organskom hranom, stavili sve na papir, pripremili „elevejtor pič“, prezentaciju koja traje koliko i vožnja liftom, i prijavili se na konkurs nemačkog „Finiš akceleratora“ za pokretanje startapa. Prošli su na ovom strogom evropskom konkursu, i dobili 134.000 evra. Dokazali su da su među pedestak najboljih timova od nekoliko stotina prijavljenih za ECFI konferenciju u Hamburgu, a potom su izabrani u pet vrhunskih i nagrađeni edukacijom u San Francisku, odnosno Silikonskoj dolini. Sada, u Novom Sadu, prave virtuelnu, svetsku pijacu sa organskom hranom, a prvi njeni prodavci biće vojvođanski proizvođači.

– Nakon mnogo projekata urađenih za druge shvatili smo da je vreme da napravimo svoj, da zapravo uradimo za sebe ono što najbolje znamo. Ideja o organskoj hrani nije se rodila slučajno – svi sedimo dugo u zatvorenom prostoru, za računarima, a nikako ne želimo da se otuđimo od prirode, zdrave ishrane i kvaliteta koje nudi takav način života. Važno nam je da znamo kakvu hranu jedemo, gde je i kako proizvedena i kako stiže do nas – priča nam Stanislava Stojanović Novoselac, direktorka projekta “Organik net” (OrganicNet), proizvoda kompanije Eton Digital, specijalizovane za stvaranju društvenih mreža i kolaboracionih platform.

Suština je, veli naša sagovornica, da se na virtuelnoj pijaci, na jednom mestu povežu proizvođači i kupci organskih proizvoda, da se trgovina odvija jednostavno, brzo i kvalitetno.–

Na platform svako može da napravi profil i ubacuje proizvode, s tim da treba da navede podatke o ceni, načinu proizvodnje, isporuke i naravno, sertifikate koje poseduje. Veoma je bitno to što će se ceo proces bazirati na reputaciji i poverenju. Naime, kupci i prodavci imaće mogućnost da ocene jedni druge.

Čak i ako neki proizvod u tom momentu nije stigao do faze sertifikacije već je, recimo, još uvek u toku konverzija u organsku proizvodnju, ocene kupaca, njihovi komentari i preporuke mogu odigrati najvažniju ulogu u toj trgovini – objašnjava Stanislava Stojanović Novoselac i dodaje da će priliku da se kao prodavci pojave na platform imati oni koji proizvode na malo, u svojim baštama i okućnicama. – Kada neko ponudi proizvod, direktno se dogavara sa kupcima, mi nismo posrednici već samo stvaramo mesto povezivanja. U Srbiji takav vid trgovine nije zaživeo, dok je u svetu uveliko u upotrebi. Sasvim je uobičajeno, na primer, u Holandiji poručiti jabuke preko platforme i platiti ih onlajn.

Direktorka “Organik neta” napominje da se na toj “sajber tržnici” neće samo kupovati i prodavati već će to biti i mesto na kojem se može saznati sve o zdravoj hrani, proizvodnji, a sertifikaciona tela, odnosno kompanije koje se bave sertifikovanjem organskih proizvoda davaće savete, objašnjavati procedure, propise… Biće tu i magazin zdrave hrane, sa zanimljivim i korisnim sadržajem za sve koji ga posete. 

Elem, sve je osmišljeno tako da se, preko internet pijace na kojoj će, osim tezgi hrane, biti i tezge znanja, rešavaju najveći problemi u plasmanu organskih proizvoda. A to su nedostupnost ovih artikala, njihova visoka cena i nedovoljno poverenje potrošača u njihovo poreklo.

-Kako zaista želimo da pomognemo razvoju organske proizvodnje, plasmana, na kraju krajeva promovisanju zdravog načina ishrane i života, nastojaćemo da ohrabrimo male proizvođače da se uključe. Poslovaćemo na bazi članarina, s tim da će one biti formirane spram vrednosti trgovine.
Ako se pređe određen limit, plaćaće se članarina, a svi oni koji definisan iznos, odnosno zaradu ne dosegnu, biće oslobođeni plaćanja – kaže Stanislava Stojanović Novoselac i dodaje da će ova, u Evropi jedinstvena organska pijaca, biti otvorena do proleća iduće godine.

Iako još nije startovala, u svetu se već čulo za nju. Naša sagovornica kaže da je na kongresu u San Francisku izazvala veliko interesovanje među IT kompanijama, velikim investitorima…

– Našem timu posvećena je posebna pažnja. Imali smo priliku da razgovaramo sa mnogim učesnicima, da razmenimo iskustva u pravljenju startapa i prerastanju u biznis. Naša ideja je bila opšteprihvaćena, a nije ni čudo kada je činjenica da je organska proizvodnja u svetu, naročito u Americi, u poslednjih par godina doživela ekspanziju i da je “svet poludeo za organskom hranom” – veli naša sagovornica.

I Evropa sve više značaja pridaje ovoj vrsti poljoprivrede. A jedan od razloga zbog kojih finansira ovakve projekte je da unapredi ekološku proizvodnju i poboljša položaj poljoprivrednika.

(Dnevnik)