banner-image

Šta će biti s najvećim vinogorjem?

Vršački vinogradi, koji se odlukom Privrednog suda u Pančevu od 26. novembra nalaze u stečaju, u utorak (8. decembra) zvanično su prestali da rade, pišu Večernje novosti, a prenosi B92.

Stečajni upravnik Dušan Dragojlović, koga je na to mesto postavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, doneo je odluku da se svi radnici otpuste do daljeg, pa se sada postavlja pitanje šta će u međuvremenu biti sa najvećim vinogorjem u Srbiji, koje ova firma obrađuje, s obzirom na to da do sada nije urađeno neophodno orezivanje i đubrenje loze. 

Dojučerašnji direktor „Vinograda“ Nebojša Mišić rekao je da Privredni sud u Pančevu očigledno nije imao dobre namere kada je ovu firmu poslao u stečaj, uprkos nastojanju rukovodstva da se taj proces odloži bar na još mesec dana, kako bi u tom periodu obezbedili novac za neophodne poljoprivredne radove i rezidbu, kao pripremu za proleće. 

„Po završetku berbe grožđa sud nam je uz velike napore produžio predstečajni postupak, ali nam tada nije doneo mere zaštite koje taj postupak podrazumeva. Umesto da nam odblokiraju račun i zaštite nas od prinudne naplate poverilaca, zbog duga od 479 miliona dinara, oni su ga aktivirali i svih 60 miliona, koliko je bilo na računu, prebacili poreskoj upravi. Upravo tim novcem smo planirali da spremimo vinograde za narednu sezonu“, objašnjava Mišić.

 „Vinogradi“ nemaju zaposlene radnike još od avgusta, kada je pančevački sud pokrenuo predstečajni postupak, a svih 240 radnika samovoljno prihvatilo socijalni program, koji je obezbedila država. Polovina njih je, međutim, od tada bila angažovana ugovorom o privremenim i povremenim poslovima, pa je firma nastavila normalno da radi. 

„Kada je država izbacila „Vinograde“ iz programa restrukturiranja, jedina moguća opcija je bila da se firma pošalje u stečaj, da se u tom procesu osnaži, a zatim proda kao pravno lice u stečaju, jer bi tada bila neopterećena starim dugovima i lakše bi našla kupca. Verujem da će nadležni imati razumevanja za vinograde, jer su oni „živa stvar“ i ne smeju da trpe zbog trenutne situacije u firmi. S druge strane, bila bi šteta da se izgubi tržište i brend, što „Vršački vinogradi“ zasigurno jesu“, naglašava Mišić.