banner-image

Za PIK "Bečej" nadmetaće se samo Kostić i Matijević

Za kupovinu PIK-a  “Bečej” prijavila su se samo dva kupca – MK Grupa Miodraga Kostića i Industrija mesa “Matijević” Petra Matijevića, rečeno je “Agrosmartu” u bečejskom kombinatu.

Prodaja nekadašnjeg poljoprivrednog giganta, a odavno posrnule firme, javnom licitacijom, zakazana je za 17. decembar, a depozit su u roku, to jest do 10. decembra uplatili samo Kostić i Matijević. Rok za predaju prijave za učešću na licitaciji ističe u utorak.

Najveći igrači srpskog agrobiznisa, Kostić i Matijević, dostavili su prvoklasne bankarske garancije za učešće na licitaciji u iznosu od 17,1 miliona evra, potvrđeno nam je u PIK-u “Bečej”.

Procenjena vrednost kapitala kombinata je 85,5 miliona evra. Početna cena na licitaciji biće 42,7 miliona evra. Dvorac „Fantast“ se ne prodaje, jer je nekadašnja imovina zemljoposednika Bogdana Dunđerskog zaveštana Matici srpskoj.

Kao nove gazde bečejskog kombinata pominjale su se firme iz Mađarske, Rusije i Danske, kao i nekoliko domaćih od kojih su do 24. novembra tri otkupile dokumentaciju po 250.000 dinara  –  „MK grupa“, „Matijević“ i „Almex“.

Oglas o prodaji PIK-a objavljen je sredinom novembra i u njemu se navodi da RJ „Ratarstvo“ raspolaže poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu i pod sistemima za navodnjavanje površine 2.908 hektara, te centrom za doradu semena, mešaonom stočne hrane, silosima skladišnog kapaciteta 44.500 tona, krupnom i sitnom mehanizacijom. U radnoj jedinici „Svinjarstvo“ ima šest objekata na farmi kapaciteta 4.600 krmača i 4.390 nazimica, što omogućuje proizvodnju do 100.000 tovljenika godišnje. „ Govedarstvo“ raspolaže sa dve farme kapaciteta 1.950 krava i proizvodnjom mleka do 12.000.000 litara godišnje. Na prodaju je i “Flora”, fabrika za preradu povrća,  ribnjak od 666 hektara, kao i restoran “Ribnjak” i poslovni prostor u „Master centru“ Novosadskog sajma.

Podsetimo, nakon četiri godine stečaja i 230 dana u blokadi, bečejski kombinat u maju ove godine je bankrotirao.

PIK je vlasnik 2.908 hektara poljoprivrednog zemljišta, a godinama zakupljuje još oko 8.000 poljoprivredne zemlje u državnoj svojini. Kupac nema obavezu da zadrži radnike, kojih je oko 1.400, pazari samo imovinu.