banner-image

Trka za ovce i koze do 16. decembra

Društvo srpsko – arapskog prijateljstva produžilo je konkurs za dodelu novca za nabavku osnovnog stada ovaca i koza do 16. decembra.

Krediti se dodeljuju za kupovinu ovaca rasa cigaja, vintemberg, teksel, il de frans, safolk ibergamo i za kupovinu koza aplske rase. Na konkursu mogu učestvovati poljoprivredna gazdinstva – pravna i fizička  lica sa područja Srbije – upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Sva poljoprivredna gazdinstva kojima bude odobren kredit za kupovinu priplodnih ovaca i koza (maksimalan iznos kredita 50.000 evra, a mimimalan 10.000 evra) u obavezi su da dostave garanciju o kupovini grla, s tim što će se krediti vraćati kroz organizovani otkup grla jarića i jagnjića koja su namenjena za izvoz na arapskom tržištu (zemlje severne Afrike) u roku od šest godina sa grejs periodom od 24 meseca.

Od dodeljenog iznosa 60 odsto ide za nabavku grla, a ostatak od 40 odsto za ostale potrebe poljoprivrednog gazdinstva, kao što je hrana i ostalo. Ugovor se potpisuje tako da su korisnici zajma u obavezi da nama predaju sva grla po dogovorenoj ceni koja će biti u ugovoru i na taj način će se zapravo vratiti dobijeni kredit.

Na internet stranici http://dsap-fond.comp.rs/konkurs/ objavljen je konkurs za finansiranje razvoja ovčarstva i kozarstva u Republici Srbiji za 2015/16, koji traje od 7.  do 11. decembra ove godine, odnosno poziv poljoprivrednim stručnim službama pri opštinama. 

Sve uplaćene godišnje rate u toku godine se isplaćuju kroz obavezni organizovani otkup jagnjića i jarića posle isteka grejs perioda, s tim što su poljoprivredni proizvođači u obavezi da prodaju jagnjiće i jarad isključivo ovlašćenom pravnom licu izabranom od strane zajmodavca. Zajmodavac se obavezuju ugovorom da će otkup trajati od 2017. godine, pa sve do isteka kredita i za vreme grejs perioda. Zajmodavac će takođe poljoprivrednim gazdinstvima isplaćivati tržišnu cenu otkupa po kilogramu žive vage i to ne manjom od 300 dinara prilikom preuzimanja robe, uz odbijanje iznosa ukupnog zbira rata kredita za godinu dana od isteka grejs perioda. Ugovorna otkupna obaveza je 10 godina, s tim što se po isteku vraćanja kredita može raskinuti.