banner-image

Ošamućena i uginula riba kod Srbobrana

Drugi put u proteklih desetak dana ribočuvari Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine primetili su ošamućene i uginule ribe na ribolovnim vodama kod Srbobrana, saopštilo je danas to preduzeće.

“Pored ošamućene ribe, koja zbog manjka kiseonika isplivava na površinu vode, od jutros na tom delu kanalu Hidrosistema DTD ima i sporadičnih primeraka uginule ribe. Osvežavanje većim količinama čiste vode krakom kanala iz pravca Kucure, započeto pre desetak dana, se nastavlja, ali to očigledno nije dovoljno i nije trajno rešenje”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će dugoročno rešenje uslediti tek kada kanal kroz Vrbas bude očišćen jer zagađenja iz tog dela kanala prouzrokuju probleme nizvodno, a pogotovo u delu kod Srbobrana, gde se zbog krivine protok vode usporava.

Vode Vojvodine su najavile da će sutra uputiti zvaničan zahtev Agenciji za zaštitu životne sredine da izađe na teren i uzme uzorke,a posle analiza trebalo bi da bude poznato da li u kanalu ima dodatnih zagađenja koja ugrožavaju riblji fond kod Srbobrana.

(Autonomija)