banner-image

Od EBRD ove godine 100 miliona

Za Evropsku banku za obnovu i razvoj Srbija je jedna od najatraktivnijih zemalja u regionu kada je reč o prehrambenoj industriji, izjavio je danas direktor agrobiznis sektora za Centralnu i Jugoistočnu Evropu EBRD-a Miljan Ždrale. On je istakao i da je ta banka u 2015. godini investirala u Srbiji 100 miliona evra.

„Srbija je nama jedna od najatraktivnijih zemalja u region po pitanju agrobiznis sektora, od primarne proizvodnje do maloprodaje i prerađivačke industrije“, rekao je Ždrale na međunarodnoj konferenciji o prehramenoj industriji u region „FMCG, Retail-Agribusiness Premium Brunch-Belgrade“, koji su organizovali EBRD i Infoarena grupa.Ždrale je kazao da je Srbija dominantna i da ima najveći portfolio ulaganja EBRD od 335 miliona evra od 2011.godine.

„Taj sektor se pokazao kao vrlo otporan u odnosu na druge bez obzira na sve ekonomske izazove i sigurno da Srbija pokazuje pluseve u tom sektoru. U narednom period možemo pospešiti izlazak srpskih kompanija u region, zatim investicije u energetsku efikasnost i optimizaciju korišćenju resursa, kao i održivost razvoja maloprodaje, naveo je Ždrale.On je rekao da je dobar primer kompanija Delez u Srbiji kojam kako kaže, ima pozitivan efekat na sistem likvidnosti u region.

„Srbija može da privuče nove investiture. Trenutno, u Srbiji, pored ovogodišnjih investicija u kompanije Bambi, Knjaz Miloš i Imlek, radimo na pripremi predžetvenog finansiranja farmera i nadamo se da ćemo sa tim instrumentom izaći sledeće godine u saradnji sa komercijalnim banakama. To će biti jedan od ključnih instrumenata da se smanji nelikvidnosti primarnog poljoprivrednog lanca“, naveo je taj stručnjak.

Ždrale je istakao da je Srbija trenutno jedina u Evropi koja proizvodi više nego dovoljno soju koja nije GMO, koja bi mogla da se koristi za visoko-kvalitetnu vegetarijansku ishranu.On je, ipak, upozorio da primarna poljoprivredna proizvodnja učestvuje u BDP-u Srbije svega devet odsto i da ima puno prostora da se taj udeo poveća.

Direktor Infoarena grupe Tomislav Gavaci je kazao da se ta konferencija organizuje u cilju promocije prehrambene industrije regiona na međunarodnom tržištu, a naročito za povezivanje sa tržištima EU, Afrike, Turske i Bliskog Istoka.“Hoćemo da privučemo investicije u region, ali i našim kompanijama da omogućimo investicije na međunarodnom tržištu“, kazao je Gavaci.

On je istakao da je to jedna u nizu konferencija tog tipa, koje se organizuju u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom SVetske banke i FAO, najavljujući da će glavna međunarodna konferencije FRA ARENA 2016. Biti organizovala u Beču 18. i 19. februara 2016.

(Tanjug)