banner-image

Turska na Kosovu otvara najveći balkanski centar poljoprivrede

Ovog meseca u Prištini je promovisan Privredni centar za sektor poljoprivrede “Balkans Expo-Free Zone”, čiji je investitor turska firma “Ahas energy”. Reč je o jednom od najvećih poduhvata i najozbiljnijih investicija Turske u sektoru poljoprivrede, kao najperspektivnije grane kosovske privrede.

Centar je smešten u objektu na periferiji Prištine i u krugu od 1,5 kilometar oko njega posluje pet najvećih tržnih centara. Objekat ima površinu od 6.000 zatvorenog i 5.000 kvadratnih metara otvorenog prostora.

Agim Myftiu, koordinator projekta “Balkans Expo-Free Zone”, koji je i predsednik Upravnog odbora Fondacije proizvođača i biznisa Kosova “BIKOS” u razgovoru za Anadolu Agency ističe da su nacrt projekta sačinili “BIKOS” i “Ahas energy” iz Turske, u saradnji sa Privrednom komorom Kosova.

Myftiu objašnjava da će u ovom poslovnom objektu biti smeštena predstavništva oko 100 firmi iz Turske i zemalja Balkana, koje će plasirati svoje proizvode na kosovsko i balkansko tržište.

“Ovde će, od semena pa do agromehanizacije, kosovski proizvođači imati sve pri ruci. U planu je da u što kraćem roku ovde bude i laboratorija za ispitivanje zemljišta i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. Ovaj poduhvat, koji smo mi započeli, je na insisitiranje Ministarstva ekonomije Turske, uz pomoć najvećih turskih proizvođača i firme ‘Ahas energy’”, kaže Myftiu.

Projekat su, osim Privredne komore Kosova, podržali i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja i Ministarstvo trgovine i industrije Kosova, a njegovi rad koristiće i funkcionalizaciji Sporazuma o slobodnoj trovinskoj razmeni između Turske i Kosova. Taj sporazum je postignut pre dve godine i u turskom parlamentu je ratifikovan, ali ne i u kosovskom zbog političke situacije na Kosovu.

Centar je, dodaje koordinator projekta, zamišljen ne samo kao prosta trgovina, nego i kao zajednička saradnja sa kosovskim i balkanskim firmama.

“Ovo je kao jedan podsticajni kamen-temeljac za dalju proizvodnju turskih proizvoda na kosovskom tlu. To znači, kao polufabrikat, kao poluproizvod, doćiće iz Turske i ovdje će se finalizirati i plasirati sa Kosova kao ‘Made in Kosovo’ na evropsko tržište, jer zna se da Kosovo sigurnim i laganim koracima ide ka Evropskoj uniji”, ističe Myftiu.

Po njegovim rečima, cilj je i da se kosovski poljoprivredni proizvođači ujedine i povežu sa balkanskim proizvođačima kako bi imali i zajedničke investicije na trećem tržištu.

Iz Privredne komore Kosova smatraju da projekat “Balkans Expo-Free Zone” ima snažnu strategiju i viziju, koja će omogućiti Prištini da bude ekonomski glavni grad u regiji, koji će povezivati Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. Istovremeno, ističu da će Kosovo biti stepenik koji će u budućnosti ojačati most između Ankare i Evrope.

Inače, ukupan obim trgovine između Turske i Kosova u 2014. iznosio je 248 miliona evra, te je tako Turska treći najveći trgovinski partner Kosova. Na Kosovu funkcioniše 508 turskih kompanija iz raznih oblasti u kojima je zaposleno oko 7.000 Kosovara.

(SEEbiz)