banner-image

Evropa usvojila prekogranični program Srbija – Mađarska

Evropska komisija je 15. decembra 2015. godine usvojila Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija za period 2014-2020. godine, objavljeno je na sajtu Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije. 

Program ima za cilj da pruži podršku projektima prekogranične saradnje koji jačaju ekonomsku saradnju u pograničnom programskom području kroz održivo korišćenje prirodnih i kulturnih dobara. Program je usredsređen na unapređenje prekograničnog upravljanja vodama i sistema sprečavanja rizika, smanjenje broja uskih grla u prekograničnom saobraćaju, podsticanje saradnje u oblasti turizma i kulturnog nasleđa i razvoj konkurentnosti MSP kroz inovacije. 

Programska oblast obuhvata devet županija/okruga: županije Bač-Kiškun i Čongrad u Mađarskoj i Zapadnobački, Severnobački, Južnobački, Severnobanatski, Centralnobanatski, Južnobanatski i Sremski okrug u Srbiji.

Za Program je izdvojeno 65,12 miliona evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Ukupna vrednost Programa, sa nacionalnim sufinansiranjem, iznosi 76,62 miliona evra.