banner-image

IPARD bi mogao da krene za pola godine

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će prvi poziv iz IPARD programa, to jest prvi konkurs za poljoprivrednike biti objavljen u 2016. godini. Trenutno se radi na akreditaciji  administrativne strukture, kako bi realizacija ovog programa počela.

Kako je rekao Dragan Mirković iz Ministarstva do juna sledeće godine naše administrativne strukture biće u procesu akreditacije. Najveći deo je, kako kaže, urađen, pa će ovih dana jedan akreditacioni paket biti poslat u Evropsku komisiju.

-Očekujemo u aprilu i maju da dođu revizori iz Brisela i potvrde naš stepen spremnosti, a zatim i prve pozive u drugoj polovini sledeće godine. Kojim će oni intenzitetom ići zavisiće od kapaciteta naše Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva finansija, kazao je Mirković naglasivši da bi poljoprivrednici trebalo da budu spremni na to, jer svako odstupanje od pravila može napraviti probleme. – Aplikacioni formulari nalaze se u završnoj fazi usaglašavanja sa Briselom i nadamo se da ćemo u narednom periodu našim potencijalnim korisnicima uspeti sve to da predočimo, bilo putem medijskih nastupa, ili poljoprivrednih stručnih službi i lokalnih samouprava.

Reč je o zahtevnom programu i postoje preduslovi koji se moraju ispuniti. Međutim, ako se tom poslu ozbiljno pristupi i ako se pripremi neophodna dokumentacija, nema razloga da se ne konkuriše, poručio je Mirković napominjući da je reč o pomoći iz evropske kase od 175 miliona evra, sa mogućnošću povraćaja od 50 do 70 odsto sredstava do iznosa koji su oko milion i po evra.

U prvoj fazi IPARD-a finansiraće se proizvodnja i prerada, ali i primarna i prerađivačka industrija u oblasti proizvodnje mesa, mleka, voća i povrća. Na kraju investicije poljoprivrednik bi trebalo da dokaže da je ispunio sve evropske i nacionalne standarde, jer to i jeste namena tih pretpristupnih sredstava. Nakon toga sledi refundacija. Period isplate može biti od šest meseci, za jednostavnije investicije do čak dve godine, za one veće, na primer objekte koji se zidaju, klanice, farme…

Mirković očekuje da će se prve dve godine na poziv odazvati mahom poljoprivrednici koji imaju naprednija gazdinstva, odnosno jasne investicione planove, razvijenu tehnologiju, potrebnu dokumentaciju i znaju biznis plan za nerednih pet godina.

Ostalima savetuje da se u toku zimskih meseci informišu, razmisle o tome koja bi investicija za njih bila adekvatna, razgovaraju sa savetodavcima…