banner-image

Matijević: I 45 miliona bilo je puno za PIK Bečej

Petar Matijević, vlasnik Mesne industrije „Matijević“, potvrdio je da ga je MK grupa Miodrag Kostića pretekla za pola miliona evra na licitaciji za Poljoprivredni kombinat (PIK) Bečej, i tako kupila ovo preduzeće.

„To nije malo, s obzirom na to da je početna cena na licitaciji bila previsoka. Maksimalno smo bili spremni da ponudimo 45 miliona evra, mada je i to bilo previše. PIK Bečej je prošlu godinu završio sa gubitkom. Sve što ova kompanija ima od imovine je staro, a da bi se podigle farme svinja, krava i ono što ima potencijal, potrebna su ulaganja od najmanje 50 miliona evra“, kaže Matijević za “Blic”.

Kompanija MK Grupa kupila je u četvrtak za 45,5 miliona evra PIK Bečej, iznevši na javnoj licitaciji veću ponudu od drugog učesnika licitacije, Industrije mesa „Matijević“, saopšteno je iz te kompnaije.

MK Group i Industrija mesa „Matijević“ bili su jedini učesnici licitacije, čija je  početna cena iznosila 42,7 miliona evra.

„Na tržištu Srbije smo već prepoznati kao lider iz oblasti poljoprivrede, pa je kupovina PIK Bečej u potpunosti u skladu sa našim strateškim ciljem“, izjavio je povodom kupovine direktor MK Group Jovan Purar.

Prema njegovim rečima, još je rano govoriti o planovima, ali je cilj da se napravi moderna kompanija po evropskim standardima.

„U narednom periodu plan nam je da primimo određeni broj radnika i njihov broj će se sigurno povećavati u budućnosti u zavisnosti od toga kako će se određeni segmenti kompanije poboljšavati, širiti i unaprediti“, rekao je Purar.

Poslovni sistem MK Group jedan je od najvećih proizvođača poljoprivrednih kultura poput šećerne repe, pšenice i kukuruza u Srbiji.

 PIK Bečej je nekada bio uzorni kombinat, jedan od najvećih i najuspešnijih u kompleksu agrara na prostorima bivše Jugoslavije. Posle neuspele privatizacije i tranzicije, našao se u situaciji da kleca pred poveriocima, privrednim sudovima i da potpuno zavisi od potencijalnih kupaca.

PIK Bečej se bavi proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Osnovne delatnosti preduzeća su ratarstvo, svinjarstvo, govedarstvo, prerada voća i povrća i ribnjak. Preduzeće koristi oko 9.000 hektara obradivog zemljišta, od čega su dve trećine u vlasništvu države.

PIK Bečej ima 56 hektara raznovrsnih voćnjaka, 3.395 grla junadi, 29.748 grla svinja, 371 grla ovaca i 74 grla konja. PIK uglavnom izvozi konzervirano povrće u Ukrajnu. Belorusiju, Tursku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

(Tanjug)