banner-image

Opozicija: Njive tajkunima date na tanjiru

Poslanici opozicije kritikovali su danas predložene izmene i dopune Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ocenjujući da je štetan za poljoprivrednike jer je predviđeno davanje u zakup do 30 odsto obradivog državnog zemljišta preduzećima i tajkunima.

„Mislim da je to jako štetan zakon, jer omogućava direktnu pogodbu o zakupu zemljišta van očiju javnosti, bez tendera i javnog nadmetanja. Pravnim licima, kompanijama, da kažem tajkunima, biće omogućen da dođu vrlo lako do 30 odsto zemljišta u državnom vlasništvu“, rekao je samostalni poslanik Borislav Stefanović novinarima u Skupštini.
Kako je dodao, time se oduzima mogućnost poljoprivrednicima da to zemljište obrađuju, da prošire svoj inače mali i neefikasan posed, već se zemlja daje domaćim ili stranim tajkunima.

„Ovo je zakon krojen po meri jednog potencijalnog investitora iz Nemačke, Tenisa, koji ovde treba da proširi klaničnu industriju i da naši poljoprivrednici za njega voze traktore i da rade za platu od 200 evra. To su oni tako zamisli jer to je moderno u neoliberalnom svetu“, rekao je Stefanović.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da predložene izmene ne bi smele da prođu u obliku u kom su stigle u Skupštinu i da Vlada mora da razgovara sa poljoprivrednicima koji protestuju protiv tog predloga.

„Ovakav zakon je dokaz da je tačna glasina da je Tenis uslovio dolazak u Srbiju donošenjem ovog zakona, a kako bi dobio 16.000 hektara zemljišta. Zakon mora biti povučen iz procedure“, rekla je Čomić.

Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da se u predloženim novinama u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu zakona kriju brojne opasnosti za rasprodaju srpske zemlje i da postoje ograničenja za fizička, ali ne i za pravna lica.

Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu nalaze se na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije koja je počela danas.

(Beta)