banner-image

Poslanici, i vi ćete se vratiti u svoja sela, a neće ih biti

Dok u Skupštini Srbije od jutros traje rasprava o zakonu o poljoprivrednom zemljištu, praćena teškim rečima i uzajamnim optužbama poslanika SNS i DS, te incidentom u kojem je poslanik LSV Nenad Čanak opsovao poslanika SNS Marijana Rističevića, vojvođanski poljoprivrednici okupljeni u udruženju Klub 100P plus obratili su im se otvorenim pismom.

Obraćajući se i predsedniku Srbije i predsedniku Vlade oni kritikuju predložene izmene, apelujući na poslanike da ih ne usvoje i tako zaštite interese građana ove zemlje.

-Da li znate da je poljoprivreda u svim razvijenim poljoprivrednim zemljama – Holandiji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, SAD, Danskoj, Poljskoj… zasnovana na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima i da su upravo porodična gazdinstva najveća konkurentska prednost poljoprivrede Srbije? Da li znate koliko je 30 godina? To je čitav jedan radni vek. Možete li makar da pretpostavite šta će se u svetu i Srbiji desiti za 30 godina? Kolika će biti cena zemljišta 2045. godine? Ne možete i ne znate, a mi znamo da će naša deca 30 godina da posmatraju kako njihovu dedovinu obrađuje neko ko nikada u naše selo nije, a verovatno i neće kročiti – navodi se u pismu.

– Znamo i da će mnogi od nas morati da budu nadničari na zemlji naših dedova. Da li znate da gospodin Tenis, za kojeg je ovaj sramni Zakon napravljen, nema i ne obrađuje ni jedan hektar zemlje u Nemačkoj? Da u Ujedinjenim Arapskim Emiratima niko ne može da otvori firmu ili zakupi zemljište ako nema lokalnog sponzora koji mora da ima 51 odsto udeo u firmi; da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja svoje poljoprivrednike stavlja u podređen položaj za račun stranaca i tajkuna? Pokušajte da pronađete slične primere. Nećete ih naći, jer to ni jedna zemlja nije nikada radila, čak ni one kojima se smejemo, u kojima vladaju porodice i diktatori – nastavlja se u dopisu Kluba 100P plus.

Znajte, nećete zauvek biti poslanik nego ćete se vratiti u svoje selo ili grad i sigurno ćete osećati stramotu i prezir ako sad glasate za poklanjanje resursa Srbije, pustošenje sela i nepravde koje ste nam naneli. I sigurno će i Vaša deca i unuci biti posramljeni, jer ste izdali poverenje vaših sugrađana. Morate imati na umu da smo mi ljudi čijim se sudbinama poigravate, a ne politički glasovi na izborima. Znajte da mi ne tražimo ništa više nego samo iste uslove kao i svi drugi kojima ste namenili da date poljoprivredno zemljište u opštinama u kojima su naši preci stotinama godina obrađivali zemlju, a mi nastavili tu tekovinu sve do sada. Apelujemo na Vas i Vašu savest i čast, da ne dozvolite da ovaj sramni Zakon ugleda svetlost dana. Vi ste tu da štitite interese Republike Srbije i njenih građana, poručuje Klub 100P plus.

(Agrosmart)