banner-image

Glamočić: IPARD je samo za velike igrače

Novac iz IPARD programa poljoprivrednici u Srbiji neće moći da koriste ni naredne godine, a kada im bude dostupan, na njega će moći da računaju samo „veliki igrači“, izjavio je savetnik predsednika Vlade Srbije za poljoprivredu Dragan Glamočić.

„U medijima je o tome bilo različitih informacija. Mnogo više se o tome priča nego što smo mi u ovom momentu spremni da realizujemo sredstva IPARD-a. U principu, podsticaje iz ovog fonda moći će da koriste samo veći igrači u poljoprivredi – kazao je Glamočić za „Agromediju“. – Za one srednje i male pravila i procedura su veoma komplikovani da bi mogli da dođu do tog novca. Naši proizvođači kukaju da je kod nas mnogo papira i država komplikovana. Verujte, to nije ništa u odnosu na ono što će Evropa da zahteva.“

Govoreći o uslovima koje Srbija mora da ispuni da program počeo da se realizuje, on je naglasio da najpre naredne godine treba završiti akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja.

-Obezbeđen je novac za zapošljavanje novih ljudi. Tako tek 2017. godine možemo očekivati IPARD programima ali pod uslovom da zaista danonoćno radimo. Da bismo ostvarili sredstva iz IPARD-a najpre moramo sami da finansiramo ceo projekat, a tek potom, nakon višekratnih i rigoroznih kontrola, možemo da očekujemo povraćaj novca. Za većinu naših poljoprivrednika koji su već kreditno prezaduženi ovo će biti nemoguća misija – poručio je Glamočić.