banner-image

Mreža za restituciju: Nikolić da ne potpiše zakon

Mreža za restituciju u Srbiji protestovaće sutra, 25. decembra ispred Vlade Srbije zahtevajući od nadležnih da ne donose sporan zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Neposredan povod za okupljanje je skandalozno i nezakonito postupanje odgovornih u Ministarstvu poljoprivrede, koje je kulminiralo uveliko spornim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kažu u Mreži.

– S obzirom na to da naši članovi neće biti u mogućnosti da svojim traktorima dođu na ovaj protest, uz „stado ovaca“, ćemo uputiti jasne poruke građana u vezi sa predloženim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, i stalnim opstrukcijama Uprave za poljoprivredno zemljište u postupcima restitucije – poručuju iz ove organizacije.

Mreža za restituciju će danas predati zahtev predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da odbije da potpiše ukaze o proglašenju zakona i izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu i zakona o zadrugama, ukoliko ih narodni poslanici budu izglasali.

– Zakasnelo priznanje ministarke poljoprivrede kao i drugih poslanika, da Srbija ima preko 800.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, ne može predstavljati nikakvu satisfakciju građanima Srbije, posebno kada se imaju u vidu katastrofalno loša rešenja u ova dva nacrta zakona. Ova priznanja ipak predstavljaju još jednu potvrdu da su jedino predstavnici Mreže za restituciju unazad godinama govorili istinu da Srbija ima bar deset puta više državne svojine od onoga što svi zajedno potražuju u restituciji – ukazuju u Mreži za restituciju.

(Agrosmart)