banner-image

Opasan otpad ostaje na njivama

Upotrebljene ambalaže, pesticida, herbicida i drugih supstanci kojima poljoprivrednici tretiraju useve uglavnom se neadekvatno odlažu i predstavljaju opasnost za životnu sredinu. Ovakav otpad najčešće ostaje na njivama gde divljač i ostale životinje dolaze u kontakt sa njim ili se odlaže na deponije što je zabranjeno.

Poljoprivrednici kažu da nemaju drugo rešenje.

„Mi nemamo nikoga ko to sakuplja. Samo Vinča tretira taj otpad i to iz cele Srbije i nama je problem da odvezemo tamo“, kaže poljoprivrednik Predrag Stanković.

Njegov kolega Dragan Šljivovački kaže da se ta vrsta otpada najčešće odnosimo na deponije.

„Trebalo bi regulisati ovu oblast a najbolje rešenje je da mi damo u poljoprivrednoj apoteci kauciju za ambalažu pa kada iskoristimo pesticide vratimo ambalažu u apoteku i uzmemo natrag novac za kauciju“, navodi Šljivovački.

Institut Tamiš organizovao je obuke za poljoprivrednike kako da postupaju sa otrovnom ambalažom.

„Bitno je da poljoprivrednici tri puta isperu ambalažu, tako će opasan otpad pretvoriti u neopasan. Onda da ga uskladište dok operateri ne dođu po njega“, objašnjava Maja Sudimac iz tog instituta.

Trenutno postoje dva operatera koja prikupljaju ovakav otpad. Jedan skladišti ambalažu inostranih proizvođača a drugi domaćih.

Do sada su uglavnom imali saradnju sa većim gazdinstvima ali pozivaju se svi jer najavljeno je da će operateri dolaziti i kada je reč o manjoj količini. Ambalažu skladište u hemijskoj industriji sa kojom imaju potpisan ugovor a potom ide na reciklažu ili termičku obradu.

Očekuje se da će se od sledeće godine ovaj posao intenzivirati a Institut Tamiš poziva sve poljoprivrednike da se jave kako bi dobili informacije o operaterima i načinu prikupljanja otpada.

(RTV)