banner-image

Cene u svetu i dalje padaju, domaća trgovina stoji

Opšti nivo cena se prethodne nedelje spustio na jedan još niži nivo i tržište je na tom nivou ostalo i u nedelji za nama i praktično je ponovo potpuno zaustavljeno na tim pozicijama. Nema trgovanja, pa nema ni promena cene. Predstojeći praznici samo su još više doprineli pravoj tržišnoj letargiji. Promet od neznatnih 72,5 tone robe je za 87,92% manji nego prethodne nedelje, dok je finansijski obim prometa iznosio 2.411.825,00 dinara, što je pad od 78,25% u odnosu na prethodnu nedelju.

Urea prodrmala berzu

Jedino što je vredno pomena u nedelji za nama jeste trgovanje mineralnim đubrivom UREA i to po ceni od 40,47 din/kg (36,80 bez PDV), odnosno 300 EUR/t što je ustvari vrednost robe koja je usaglašena od strane prodavca i kupca.

Jedini ugovor u trgovanju pšenicom nije nam dao ni jedan odgovor na pitanje šta se može očekivati od ovog tržišta u narednom periodu. Naime registrovana je cena od 19,58 din/kg (17,80 bez PDV), što je identično ceni iz prethodne nedelje.

Tržište kukuruza se nalazi u zatočeništvu velikih zaliha i niskih cena. Veliki međudržavni tenderi se uglavnom odnose na pšenicu, dok je kukuruz potpuno van interesa tražnje. Ponude ima, ali pad cene uvek podstiče tražnju na čekanje daljeg pada i tržište miruje.

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

ROBA

PONUĐENA KOLIČINA (t)

CENA PONUDE DIN/KG SA

PDV-OM

ZAKLJUČENA KOLIČINA (t)

ZAKLJUČENA CENA DIN/KG SA PDV-OM

PROMENA U ODNOSU NA PRETHODNU NEDELJU

Pšenica, rod 2015.

525

19,58-19,80

25

19,58

+/- 0,00%

UREA

47,5

40,47

47,5

40,47

 

           

Prodeks

Za nama je radna nedelja, za koju je pored zanemarivo malog obima prometa, značajno i to da se PRODEX, kao agregatni pokazatelj berzanskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, uopšte nije menjao, odnosno da je sve vreme držao svoju indeksnu vrednost registrovanu prošlog petka.

Sojom i kukuruzom nije trgovano, dok je  registrovana ovonedeljna cena pšenice, na osnovu samo jednog berzanskog ugovora, identična prošlonedeljnoj.

(Produktna berza)