banner-image

Bogaroški: Nisu prihvaćeni amandmani vojvođanske skupštine

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogoroški je rekao da na Odboru za poljoprivredu Skupštine Srbije nisu prihvaćeni amandmani vojvođanske skupštine već da su samo neka rešenja ugrađena u amandmane poslanika većine.

„Ali, suštinski amandmani koji traže ukidanje mogućnosti da se pravnim licima izdaje zemljište na 30 godina i to 30 odsto u svakoj lokalnoj samoupravi nisu prihvaćeni“, rekao je Bogaroški novinarima.

On je rekao da će to dovesti u egzistencijalni problem one koji su do sada zakupljivali, licitirali i uredno plaćali to zemljište i dodao da ne očekuje mnogo od rasprave o pojedinostima na sednici u ponedeljak, jer je očigledno da se na taj problem ne gleda na isti način u Beogradu i Vojvodini.

Prema njegovim rečima, oko 10.000 gazdinstava zakupljuje poljoprivredno zemljište i od ukupno 250.000 hektara zemlje koje se izdaje u Vojvodini se izda oko 220.000 hektara.

Poslanik LSV Đorđe Stojšić kazao je da su svi amandmani, ukupno ih je bilo 83, koji uključuju i predlog te stranke, opozicije i udruženja poljoprivrednika odbijeni.

Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović je kazao novinarima da je jedna od glavnih zamerki bila da je pravo zakupa bilo predviđeno samo za jednog pravno lice na teritoriji jedne opštine, što je sada izmenjeno tako da ne postoji ta vrsta monopola i ekskluziviteta koji je bio predviđenom zakonom.

Agencija je dala mišljenje o rizicima korupcije i da je za telo najvažnije da se što više suze diskreciona ovlašćenja državnih organa kada je reč o kriterijumima, rokovima, izboru i drugom, rekao je Joksimović dodajući da je većina predloga Agencije usvojena kako bi se rizici od korupcije smanjili.

Skupštinski Odbor za poljoprivredu je usvojio ranije danas 14 amandmana za izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

(Tanjug)