banner-image

Glamočić: Prihvaćena većina predloga APV i paora

Skupštinski Odbor za poljoprivredu usvojio je danas 14 amandmana za izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima je prihvaćen veći deo primedbi AP Vojvodine i poljoprivrednih udruženja.

Savetnik premijera za poljoprivredu Dragan Glamočić je poručio da se taj zakon nije na strani stranog kapitala da će postojati mogućnost više investitora na teritoriji jedne lokalne samouprave.

„Veliki deo amandmana se odnosi upravo na ono što je predlagala AP Vojvodina, a prihvaćene su i zamerke Agencije za borbu protiv korupcije“, rekao je Glamočić novinarima posle sednice Odbora.

On je objasnio da će te izmene Zakona omogućiti veći broj investitora i da se nalaže pravnim licima koja budu uzela zemljište u zakup da zaposle određeni broj radnika koji će biti definisan naknadnim pravnim aktom.

„Ključno je da je amandmanima popravljen predlog izmena Zakon o poljoprivrednom zemljištu“, kazao je Glamočić dodajući da neće biti ni zadržavanja transfera sredstava lokalnim samoupravama.

On je rekao, komentarišući primedbe opozicije – da od njihovih šest amandmana nije prihvaćen nijedan, da njihovi amandmani nisu mogli da budu prihvaćeni u podnetom obliku, zbog čega su amandmane predložili Ministarstvo poljoprivrede i vlada.

Glamočić je istakao da je suštinski prihvaćen veliki broj njihovih amandmana.

Na pitanje da li zakon pravi socijalne kategorije od poljoprivrednika, on je rekao da se u medijima iznose netačni podaci da će ostati desetine hiljada familija bez zemljišta.

„Tačan je podatak da nešto više od 5.000 poljoprivrednih gazdinstava zakupljuje državno zemljište u celoj Srbiji, a imamo više od 350.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Zakon se nastavlja na stranu stranog kapitala i postoji mogućnost više investitora u lokalnoj samoupravi i svi su dobrodošli i domaći i strani“, naglasio je Glamočić.

Dodao je da bi država volela da ima što više svojih investitora, upravo malih i srednjih gazdinstava koji će se udružiti u zadruge i druge oblike i da oni apliciraju za te investicije.

(Tanjug)