banner-image

Zašto nema preduzetništva? Bolje je prespavati nego preduzimati!

Nakon što smo čuli učesnike panela o ekonomiji na The Economist i Mikser House debati „Srbija u 2016“ ne možemo da budemo optimisti.

Novinar Dimitrije Boarov rekao je da je Srbija prebrodila 2015. sa značajnim stopama rasta, pa premijer može da kaže da živimo u normalnoj zemlji, ali to nije tačno, jer je 2014. bila katastrofalna.

„Kad ne možete da postignete 3 odsto stopu rasta što je svetski prosek, onda vaša ekonomska mašina ne radi“, rekao je Boarov i dodaje da ne vidi osetne promene, jer „vidi jednu inerciju stagnacije u svemu“, pa će 2015.godina biti podjednako teška, ako ne i teža.

Izlaganje profesora Miodraga Zeca, kako je napisao jedan tviteraš, bio je „nastup odličnog stand-up komičara, koji zna znanje.“ Zato izdvajamo samo „viceve“.

„Naše društvo ima urođenu pantljičaru, samu sebe jede“.

„Kad imate nekoga ko želi da smrša, pa kad primenite terapiju koja se prepisuje MMF-om, vi brzo smršate, ali 5-6 kila, ali nikako još da smršate“.

 „Koliko mi državu hoćemo da imamo, koliko će to da košta, ko će to da plati. U drugoj fazi 2016. otvoriće se pitanje šta mi to želimo za nas da uradimo. A Kori Udovički još broji. Ona broji“.

„Pitaju me zašto nema preduzetništva. Pa svako ko se u to upusti, bolje da je spavao nego da je preduzeo“.

„Država je u vezi sa penzijama poslala poruku da se ne isplati uplaćivati za penziju. Samo idioti kao ja plaćaju penzioni doprinos“.

Novinar Miša Brkić kaže da on 2015.godinu vidi kao godinu države.

„Država se bavi redistrubucijom novca, građana i privrede, i ulaže u preduzeća za koja ona misli da treba, a onda novac iscuri“, rekao je Brkić i dodao da misli da država ima šanse da izađe iz krize, ako njen godišnji rast bude između 6-8 odsto.

Komentarišući neuspelu prodaju Telekoma Srbije, Brkić je rekao da su se prodajom bavili amateri.

(BIZlife)