banner-image

Bogaroški: Nikolić da ne potpiše zakon o zemljištu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški ocenio je danas da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne treba da potpiše Zakon o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Bogaroški je podsetio da na Odboru za poljoprivredu Skupštine Srbije u subotu nisu prihvaćeni amandmani vojvođanske skupštine, već da su samo neka rešenja ugrađena u amandmane poslanika većine.

„Suštinski problemi ostaju, jer instituti prodaje zemlje i davanja 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina isključivo pravnim licima ostaju kao rešenja“, kazao je Bogaroški za RTV.

On je istakao da je evidentno da vojvođanski amandmani neće biti prihvaćeni ni nakon rasprave, te da je predsednik Srbije već jednom odbio da potpiše zakon za koji je smatrao da je štetan.

„Mislim da postoji osnov da postupi isto, jer je ovaj zakon štetan za domaće poljoprivrednike, u suprotnosti je sa strategijama razvoja poljoprivrede, akcenat stavlja na pravna lica, odnosno tajkune i strance, isključuje poljoprivrednike kao fizička lica, u njemu postoje neustavni delovi, nisu precizno utvrđeni svi uslovi za davanje zemlje u zakup“, objasnio je pokrajinski sekretar.

Branislav Bogaroški je dodao i da su obrazloženja za neprihvatanje amandmana Skupštine Vojvodine na nivou apsurda.

„Zakon će dovesti u egzistencijalni problem one koji su do sada zakupljivali, licitirali i uredno plaćali zemljište“, zaključio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

On je naveo da je jedno od predloženih rešenja pokrajine, a koje će biti prihvaćeno kroz amandman poslanika vladajuće većine, to da će početna cena prilikom licitacije zemlje biti 80 odsto od prosečne cene koja je postignuta godinu ranije.

(RTV)