banner-image

Sve je krenulo naopako kad smo uništili zadrugarstvo

Ukoliko sporni zakon o poljoprivrednom zemljištu bude usvojen, to će biti zeleno svetlo za dolazak nemačke kompanije Tenis, koja je i pre donošenja zakona potpisala memorandum s Vladom Srbije. Šta će dolazak ovako velike kompanije i njena mogućnost da zakupi najbolju zemlju doneti lokalnim zemljoradnicima?

Dragan Kleut, poljoprivrednik iz Stajićeva kaže da kada veliki budu uzeli zemlju, za male neće ostati skoro ništa:

“Tenis ili bilo koja druga velika kompanija koja dođe za nas znači gubitak radnog mesta, jer gubimo pravo na rad. Mi svoju proizvodnju zasnivamo jednim delom na svom zemljištu, a većim delom na državnom zemljištu. To nam je jedina šansa za razvoj svojih poljoprivrednih gazdinstava”, kaže on.

Dolazak velikih kompanija može biti dobra vest za srpsku poljoprivredu, smatraju stručnjaci, ali je pitanje koliko Tenisa Srbija može da ih priušti?

“Oni neće neke aluge, kako mi to kažemo, neka loša zemljišta koja su suva ili poplavna ili glinovita. Oni hoće najbolje zemljište. E pa, takovog zemljišta kada bismo podelili ko god po Evropi digne dva prsta, onda bismo bili u velikom problemu“, kaže Branislav Ivačković, poljoprivredni analitičar.

Problem je u sistemu koji favorizuje velike igrače koji drže i zemlju i prehrambenu industriju, što će dovesti do kraha seljaka, navode u Privrednoj komori Vojvodine.

“Mi smo urušili sistem zadružnog organizovanja, pa mali farmeri nemaju mogućnost da se na kvalitetan način povežu i da zajedno nastupaju na tržištu, a afirmisali smo velike igrače koji su kupili, pored primarnog sektora, i prerađivačku industriju. Zbog toga se sve završava na kapiji fabrike za preradu primarnih proizvoda, a seljak šta dobije u prvom trenutku, dobio je”, objašnjava Đorđe Bugarin iz Privredne komore Vojvodine.

Poljoprivrednici se plaše da je donošenje novog zakona uvod u potpunu rasprodaju državnog zemljišta. Naime, iako ni ovaj, ni stari zakon ne dozvoljavaju prodaju zemlje strancima, već samo zakup, to više neće biti tako nakon 2017, kada počne da se primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i kada oni koji sada zakupe zemlju, budu imali pravo i da je kupe.

(N1)