banner-image

U COPS-u akademci za primer

Njima ne nedostaje ambicije, znanja i entuzijazama. Kao i većina vrednih i uspešnih mladih, ni one se nisu plašile da probiju led jer su verovale i dalje veruju da se neće poklizati. Od ostalih uspešnih mladih  su možda i kuražnije s obzirom na to da su se upustile u otvorena polja na vetrometini ovog društva – u proučavanje organske proizvodnje za koju se u Srbiji ne mari mnogo.

Monika Tomšik i Nataša Vujić upravo su na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu odbranile master radove iz organske proizvodnje. Za njih podrazumevano – s najvišom ocenom. Iako su tek izašle sa fakulteta, obe već imaju bogato iskustvo na „organskim njivama“, stečeno najvećim delom u Selenči, u okviru Centra za organsku proizvodnju (COPS), u čijem su projektnom timu. Slažu se u oceni da im je znanje stečeno u praksi, mahom u ovom bačkom mestu, prestonici organske proizvodnje u našoj zemlji, umnogome pomoglo u edukaciji i sticanju zvanja master inženjera organske poljoprivrede.

Monika i Nataša prva su generacija osnovnih studija na odseku Organska poljoprivreda Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

-Upisale smo prvu godinu 2010. godine. I sve je išlo po planu. Dok smo studirale, uz učenje, sticale smo i praktična znanja i bile angažovane na raznim aktivnostima Centra za organsku proizvodnju Selenča – kaže Monika, prvi diplomirani inženjer organske poljoprivrede na Univerzitetu u Novom Sadu i u celoj Srbiji.

Podsećajući na to da dolazi iz porodice koja se tradicionalno bavi poljoprivredom i da je oduvek bila vezana za tu delatnost, Monika naglašava da je za nju proučavanje organske proizvodnje bio izazov i da je želela da da svoj doprinos upravo razvoju ove vrste poljoprivrede.

Zajedno s Natašom, čija se porodica u Čoki takođe bavi poljoprivredom, učestvovala je u brojnim projektima COPS-a, od uspostavljanja Farm inkubatora uz pomoć Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, preko „Otvorenih škola organske poljoprivrede“ u saradnji sa Zavodom za ravnopravnost polova AP Vojvodine, do osnivanja Ženske preduzetničke mreže, organizovanja tradicionalnog Foruma organske proizvodnje u Selenči…

-Imale smo sreću da, u Centru za organsku proizvodnju, učimo od najboljih. Pod mentorstvom profesorke Libuše Fačare i proizvođača Mirka Vlčeka, sticale smo praktična znanja u celom procesu proizvodnje, od setve preko zaštite do žetve. Učile smo i na vlastitim greškama jer smo u Farm inkubatoru imale i svoje oglede na čijim su rezultatima bazirani naši master radovi – priča Monika koja stečena praktična znanja sada prenosi „stanarima“ Inkubatora, to jeste proizvođačima koji su na COPS-ovim parcelama sertifikovanim za organsku proizvodnju zasnovali sopstvenu proizvodnju i od ove organizacije dobili pomoć u gajenju voćarskih i povrtarskih kultura i žitarica te plasmanu proizvoda.

Nataša i Monika primećuju da raste interesovanje mladih za organsku proizvodnju, što ih raduje. Kako kažu, mnogi, pa i njihovi vršnjaci i mlađi studenti raspituju se za model Farm inkubatora i otvorenih škola u kojima se pod vedrim nebom, od prekaljenih „organaca“ stiče znanje ali i uopšte, o mogućnosti da na neki način potpomognu razvoj ove vrste poljoprivrede.

-I mene je ka organskoj poljoprivredi vukla želja da budem u što tešnjoj vezi s prirodom, proizvodnjom zdrave hrane i očuvanjem životne sredine i, na kraju karjeva, takvim načinom i filozofijom života. Problem je, međutim, što mi, mladi inženjeri, nemamo puno mogućnosti za posao u struci. Nadam se da će neko videti potencijale koje imamo i mi, i organska proizvodnja u Srbiji – poručuje Nataša.

Kako god, za ove dve mlade devojke edukacija i sticanje novih kompetencija nije završena. S pravom očekujemo da će i dalje na „organskom“ putu biti uspešne, za primer i podstrek onima koji razmišljaju o poljoprivredi kao životnom pozivu.  Za primer treba da ih uzmu i oni do kojih je da obezbede podršku i pomoć tako vrednim mladim ljudima, kroz podsticanje zapošljavanja i organske poljoprivrede.

S. Gluščević

Projekat „Na selu mora da raste mladost“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.