banner-image

Skupština usvojila izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Usvajanjem 19 zakonskih predloga, među kojima su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Skupština Srbije završila je večeras jesenje zasedanje.

Sednica parlamenta, koja je trajala šest ipo sati, shodno Zakonu o Narodnoj skupštini, završena je u svečanoj atmosferi, uz himnu „Bože pravde“ i gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine.

Poslednjeg radnog dana u ovoj godini poslanici su usvojili izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje, pored ostalog, predviđaju mogućnost da više pravnih lica može da zakupi do 30 odsto državne zemlje u svakoj opštini na period od 30 godina.

Zakonom je utvrđeno da se prilikom davanja prava prvenstva za zakup uzima u obzir zapošljavanje nezaposlenih osoba, a odluku će donositi lokalna samouprava i ministarstvo odnosno komisija.

Izmene tog zakona naišle su na brojne kritike opozicije i protest poljoprivrednika, koji su tražili povlačenje zakona, navodeći da omogućava prodaju zemlje strancima i tajkunima bliskim Srpskoj naprednoj stranci.

Vladajuća većina odbacila je kritike, a vlada i resorni skupštinski odbor usvojili su 14 amandmana kojim je prvobitni tekst zakona znatno izmenjen i kako navode, povoljniji za poljoprivrednike.

Iz vlade su naveli da je cilj zakona da omogući privlačenje investicija u poljoprivrednu poizvodnju uz povećanje produktivnosti i zaposlenosti i stvaranje značajnog izvoznog potencijala.

Skupština je danas usvojila i Zakon o zaštiti zemljišta kojim se uređuje sistematsko praćenje stanja i kvaliteta zemljišta, mere sanacije, inspekcijski nadzor i druga pitanja od značaja za zaštitu i očuvanje zemljišta kao prirodnog resursa od nacionalnog interesa.