banner-image

Upola manje neispravnih mesnih i mlečnih namirnica na tržištu

U vreme nastupajućih praznika usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pored redovnih, sprovode i pojačane, takozvane, akcijske kontrole, u svih 25 okruga na teritoriji Republike Srbije.

Pojačane kontrole rade se u skladu sa analizom rizika i na mestima gde se u praznične dane očekuje veća ponuda ali i potražnja.

Veterinarski inspektori obavili su, tokom decembra meseca, ukupno 704 vanredne službene kontrole u objektima za promet na malo koji su rizični.

Tokom kontrola utvrđeno je 126 neusaglašenosti, doneto 96 rešenja i podnete 42 prijave nadležnom Sudu zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane.

Zbog nebezbednosti po potrošače, u pomenutom periodu, isključeno je iz prometa i neškodljivo poništeno 3.465 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 2.797 litara mleka i proizvoda od mleka, 154 kilograma ribe i proizvoda od ribe i 180 kilograma ostale hrane životinjskog porekla. U odnosu na prošlogodišnje kontrole ovog tipa prepolovljen je broj neispravne hrane životinjskog porekla u registrovanim objektima u prometu na malo, što je rezultat redovnih kontrola Veterinarske inspekcije.

Veterinarska inspekcija obavlja stalni nadzor u objektima koji proizvode, skladište i izlažu u promet hranu životinjskog porekla. Kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu sprovode se kontinuirano, kroz samostalne, organizovane i kontrole po prijavama potrošača. Kontrolišu se svi subjekti koji stavljaju hranu životinjskog porekla u promet – specijalizovani maloprodajni objekti (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), prodavnice delikatesa, samoposluge, megamarketi, restorani, poslastičarnice, pekare, kiosci brze hrane i zelene pijace.

 

(Agrosmart)