banner-image

Asocijacija poljoprivrednika: Nikolić da ne potpiše zakon

Asocijacija poljoprivrednika Srbije zatražila je danas od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je Skupština Srbije usvojila 29. decembra.

„Usvajanje tog zakona će nama poljoprivrednim proizvođačima oduzeti mogućnost da svojim radom obezbedimo egzistenciju naših porodica. Molimo vas da ne potpišete taj veoma štetan zakon jer svi snosimo odgovornost svojim činjenjem za budućnost naše dece“, navodi se u pismu Asocijacije upućenom predsedniku Srbije.

Asocijacija poljoprivrednika Srbije je u stalnom protestu od 24. novembra jer se protivi rešenjima da se državno poljoprivredno zemljište izdaje u dugoročan zakup investitorima koji predlože biznis plan.

Poljoprivrednici strahuju da će najplodnije zemljište koje oni sada uzimaju u zakup biti dato na korišćenje stranim kompanijama koje će obećati velika ulaganja.
Izmenama Zakonom o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je da se na zakup do 30 godina može dati maksimalno 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi.

Prvobitni predlog Vlade Srbije bio je te parcele može da zakupi jedan investitor, ali je on izmenjen na predlog više poslaničkih grupa, tako da će tu mogućnost imati i udruženi investitori, odnosno poljoprivrednici.

Poljoprivrednici koji imaju do 30 hektara obradivog zemljišta moći će da kupe do 20 hektara, uz rok otplate do deset godina.

(Beta)