banner-image

PKB na prodaju za 150 miliona evra

Agencija za privatizaciju oglasila je danas prodaju imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) po početnoj ceni od oko 150 miliona evra.

Prodaja će biti obavljena metodom prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, a otvaranje ponuda je 2. marta 2016. godine.

Rok za podnošenje prijava za učešće u postupku nadmetanja za imovinu PKB-a je 29. februar 2016. godine, a zainteresovani kupci dužni su da uplate depozit u vrednosti 34,5 miliona evra.

Pravo učešća u postupku imaju domaća pravna lica koja su registrovana za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, uzgoj muznih krava, a čiji je prihod od poljoprivredne delatnosti najmanje 50 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Na prodaju je ponuđen deo stalne imovine i promenljiva imovina PKB-a.

Od stalne imovine, između ostalog, prodaje se 17.677 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, udeli PKB-a u pojedinim preduzećima – EKO-LAB, PKB Agroekonomik – Institut za naučnoistraživački rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija PKB, Veterinarska stanica PKB.

Procenjena vrednost promenljive imovine PKB-a na kraju 2014. godine iznosila je 39,6 miliona evra, a stalne imovine 303,9 miliona evra.

Promenljiva imovina obuhvata celokupno stado, zalihe, zasađene useve na zemljištu i njena tržišna vrednost biće utvrđena u roku od 30 dana od proglašenja kupca.

PKB trenutno obrađuje oko 21.000 hektara zemlje i polovina tih površina uglavnom služi za proizvodnju stočne hrane, dok se na ostalim površinama proizvode ratarske kulture koje su najisplativije, poput semena.

PKB u svom vlasništvu ima 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

Na poziv Agencije za privatizaciju za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za 502 firme na spisku za privatizaciju, sredinom 2014. godine, za PKB je stiglo najaviše pisama, od 11 domaćih i stranih kompanija.

(Beta)