banner-image

Srpski agrar u 2015. nije blistao na svetskoj pijaci

Za deset meseci 2015. Srbija je izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda vrednih 2,31 milijarde dolara, što predstavlja 20,6 odsto ukupnog izvoza i pad od 6,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno, uvezli smo ove robe za 1,18 milijardi dolara, što je 10,4 odsto manje nego prethodne, uz učešće u ukupnom uvozu Srbije od 7,9 odsto.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-oktobar 2015. godine, ima rast od 4,9 odsto i iznosi 1,12 milijardu dolara, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 194,7 odsto.

-Posmatrano u evrima, rezultati spoljnotrgovinske razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije su nešto povoljniji zbog nešto nižeg kursa evra u odnosu na dinar. Vrednost izvoza u posmatranom periodu je iznela 1,14 milijardu evra, što predstavlja rast od 16,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je vrednost uvoza u visini od 1,06 milijardu evra imala pad od 2,3 odsto.  Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni ima rast od 35,5 odsto i iznosi 1,07 milijardu evra – kaže za “Agrosmart” agrarni analitičar Vojislav Stanković.

On ocenjuje da izvozni rezultati poljoprivrede Srbije u prošlog godini mogu biti značajno ugroženi ograničenjima koja su prisutna na domaćem tržištu padom agregatne tražnje kao posledice smanjenog životnog standarda stanovništva. U našoj zemlji je za hranu po članu domaćinstva raspoloživo tek oko 60 evra mesečno, upućuje Stanković na ovaj negativan podatak.

-Veličina domaćeg tržišta ima značajnu ulogu u realizaciji komparativnih prednosti svih privrednih sektora, uključujući i poljoprivredu sa prehrambenom industrijom. Veliko tržište omogućava veliki obim proizvodnje i niže troškove proizvodnje, pa samim tim i komparativne prednosti zemlje na međunarodnom tržištu. U teoriji se pojava, u kojoj se rastom obima proizvodnje smanjuju jedinični troškovi, naziva se ekonomija obima – objašnjava on i ukazuje na to da osnovni pravac budućeg razvoja poljoprivrede i prahrambene industrije Srbije treba da bude optimalno korišćenje i očuvanje raspoloživih proizvodnih kapaciteta, povećanje obima poljoprivredne proizvodnje, izmena proizvodne strukture u korist intenzivnih proizvodnji namenjenih izvozu, proizvodnja visoko-finalnih i visokokvalitetnih proizvoda. Sve ovo radi podmirenja domaće tražnje i značajnog povećanja izvoza visokokvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Kukuruza prodali za 216 miliona, za svinjsko meso dali 31 milion dolara

Najznačajniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, tokom perioda januar-oktobar 2015. godine su kukuruz merkantilni vredan 341,4 miliona dolara, malina smrznuta – 216,8 miliona dolara, cigarete od duvana u vrednosti 181,3 miliona, šećer kojeg smo izvezli za 73,1 miliona dolara.

Slede jabuke kojih smo svetu prodali za 64,5 miliona dolara, pšenica merkantilna u vrednosti 55,7 miliona, ulje suncokreta za 55 miliona i pivo od slada u vrednosti od 53,4 miliona dolara.

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa “nekonkurentnih“ proizvoda – sirova kafa u vrednosti od 60,8 miliona dolara i banane sveže ostale u vrednosti od 29,3 miliona dolara. Od ostalih značajnijih proizvoda u uvozu potrebno je istaći duvan vredan 42,5 miliona dolara, svinjsko meso zamrznuto kojeg smo uvezli za 31 miliona  i cigarete od duvana u vrednosti od 28,2 miliona dolara. 

(Agrosmart)