banner-image

Austrijska poljoprivreda imala veliku štetu

Prošla godina bila je najteža u proteklih više decenija za austrijske poljoprivrednike, koji su trpeli posledice suše i sankcija EU prema Rusiji.

Suša, izuzetno niske cene svinjskog mesa i mleka, kao i embargo na uvoz poljoprivrdnih proizvoda iz EU koje je Rusija uvela kao odgovor na sankcije Unije, naneli su veliku štetu austrijskim poljoprivrednicima, rekao je predsednik Saveza poljoprivrednika (Bauernbund) Jakob Auer. „

To je bila jedna od najtežih godina u poslenjih više decenija. Poljoprivrednici još mogu da trpe, ali ako se ovako nastavi biće dramatično“, upozorava on u izjavi agenciji APA.

Suša je austrijskim poljoprivrednicima napravila štetu u visini od oko 175 miliona evra. Posledice su se posebno osetile na površinama pod kukuruzom, krompirom i bundevom. Bauernbund planira tokom januara niz akcija s ciljem da se ukaže na „austrijski kvalitet“ prehrambrene industrije.

Auer je apelovao na lance supermarketa i prehrambenu industriju da odustane od politike niskih cena za namirnice. Pozitivan razvoj kod prodaje bio-namirnica je ohrabrujući, ocenio je on, dodajući da se još uvek ne proizvode velike količine.

Kao kontraproduktino po domaće poljoprivrednike on je naveo razne studije, kao što je bio izveštaj Svetske zdravstvene organizacije o opasnosti oboljenja od raka usled upotrebe mesnih prerađevina.

Podsticaj za poljoprivrednike Auer očekuje od najavljene ustanove za izvoz, koja treba da olakša proceduru za izvoz poljoprivrednih proizvoda.

(Tanjug)