banner-image

AP: Država paorima ostala dužna 9,5 milijardi dinara

Asocijacija poljoprivrednika saopštila je danas da će Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu biti još štetnije ukoliko se poljoprivrednici ne uključe u donošenje odluka o davanju na korišćenje zemljišta koje donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave uz saglasnost Ministarstva.

Poljoprivrednici ukazuju da su za 2015. godinu subvencije na državnu zemlju ukinute, sa 100 hektara smanjeno je na maksimalnih 20 hektara izdvajanja u biljnoj proizvodnji, a pored toga, dug prema poljoprivrednicima ostao je za više od 9,5 milijardi dinara.

Sa obavezama u stočarstvu, taj dug je znatno veći i treba da bude isplaćen u naredna tri meseca, dodaje se u saopštenju.

Asocijacija ukazuje da su novim izmenama Zakona o podsticajima u poljoprivredi omogućena smanjenja podsticaja i da zato „opravdano sumnjaju u stručnost i sposobnost Ministarstva da može da sprovede nove izmene Zakona i time uspore napuštanje seoskih područija“.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 29. decembra izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje, pored ostalog, predviđaju da više pravnih lica mogu da zakupe do 30 odsto državne zemlje u svakoj opštini na period od 30 godina.

Omogućeno je poljoprivrednicima koji imaju do 30 hektara obradivog zemljišta da kupe do 20 hektara, uz rok otplate do deset godina.

Usvajanje tog akta pratili su protesti opozicije, koji su tvrdili da se zakon donosi kako bi državno zemljište bilo prodavano strancima i ljudima bliskim vlasti, kao i poljoprivrednika, koji su protestvovali protiv njegovog donošenja pre nekoliko dana ispred Doma Narodne skupštine.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković demantovala je te navode tokom skupštinske rasprave, navodeći da on nijednim svojim članom ne predviđa prodaju državnog zemljišta strancima.

Zakonom je uređeno je i pitanje davanja na besplatno korišćenje poljoprivrednog zemljišta koje nije bilo predmet zakupa najmanje poslednje tri agroekonomske godine i nije bilo predmet korišćenja, a koje ostane neizdato nakon okončanja postupka davanja u zakup u određenoj jedinici lokalne samouprave.