banner-image

Cene hrane u svetu pale 15 odsto

Cene hrane u svetu pale su prošle godine 15 odsto posle najnovijeg klizanja u decembru podstaknutog obilnom ponudom i usporavanjem globalne ekonomije, saopštila je danas Agencija Ujedinjih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Ovo je četvrti uzastopni godišnji pad cena hrane, prenosi agencija Rojters.

FAO indeks cena hrane, koji meri mesečne promene u korpi žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je u proseku 154,1 bod u decembru u odnosu na revidiranih 155,6 bodova prethodnog meseca, što je pad od nekih jedan odsto.

„Obilna ponuda u svetlu ‘sramežljive’ svetske tražnje i jačanje dolara glavni su razlog opšteg slabljenja koje je dominiralo cenama hrane u 2015. godini“, izjavio je viši ekonomista u FAO, Abdolreza Abasian.

Decembarske pokazatelje su povukli naniže pad cena mesa, mlečnih proizvoda i žitarica, što su delimično kompenzovali dobici kotacija šećera i biljnih ulja.

Očekivanja visoke ponude žitarica nakon ukidanja poreza na izvoz u Argentini odrazila su se na cene pšenice, dok su cene kukuruza pale usled intenziviranja konkurencije pri čemu je tražnja u inostranstvu ostala mlaka.

Odgovarajući indeks cena žitarica je u toku godine splasnuo 15,4 odsto, biljna ulja su pala na devetogodinjiu minimum a cene mlečnih proizvoda su registrovale najniži godišnji prosek od 2009, navodi se u izveštaju FAO.

Cene šećera su porasle za 0,6 odsto u decembru, ali su u proseku tokom godine bile 21 procenat niže nego 2014. godine, prenosi britanska agencija.