banner-image

Danska će biti sto posto organska

Danska želi da do 2020. pretvori svoju poljoprivredu u 100 posto organsku. Država daje podsticaje za pretvaranje zemljišta u organsko, a stimuliše se i povećanje potražnje za organskim proizvodima.

Više od 53 miliona evra uložila je Danska samo u 2015. kako bi svoju poljoprivredu pretvorila u organsku  i postala prva država u svetu koja proizvodi 100 posto organsku hranu.

Ova država, koja bi mnogima po mnogo čemu mogla biti uzor, već je daleko odmakla kada je u pitanju proizvodnja organske hrane – njihov nacionalni organski brend slavi 25. rođendan, 97 odsto građana zna njegovo značenje, a izvoz danskih organskih proizvoda od 2007. godine povećan je 200 posto.

Tamošnja vlada donela je Akcioni organski plan za Dansku i u njemu u 67 tačaka popisala šta bi trebalo da radi za ostvarenje cilja da do 2020. godine cela zemlja proizvodi isključivo organsku hranu.

Daju se podsticaji za pretvaranje tradicionalnog zemljišta u organsko, država podržava i finansira sve one koji rade i ulažu u ovaj sektor, stimuliše se povećanje potražnje za organskim proizvodima, ulaže u razvoj novih ideja i tehnologija koje će pomoći u promociji rasta organske proizvodnje.

Inicijativu predvodi Ministarstvo hrane, pojoprivrede i ribarstva, ali u njoj učestvuju i regije i gradovi i sve državne javne institucije. Jedan od prvih ciljeva je da hrana u javnim ustanovama poput škola i bolnica bude 60 odsto organska, a na organsku prehranu prelazi i danska vojska. 

Ministarstvo zaštite prirode se zalaže za pretvaranje mnogih područja u područja organske proizvodnje i traže organske proizvođače kojima će iznajmiti zemlju, dok Ministarstvo obrazovanja sprema reformu u okviru koje će se u školama učiti o važnosti ekološke poljoprivrede i nutricionizmu, a biće i praktičnog dela bavljenja organskim uzgojem.