banner-image

Građani kažu da je poljoprivreda prioritet EU

Prema najnovijem istraživanju Evrobarometra objavljenog pre par dana, u Evropi raste svest o doprinosu Zajedničke poljoprivredne politike (Common Agricultutal Policy – CAP) kao prioriteta Evropske komisije. Preko 80 odsto ispitanika smatra da je uloga CAP „veoma ili prilično“ važna za stimulisanje zapošljavanja i podršku ulozi poljopivrednika u lancu hrane.

Ispitanici se slažu u oceni da CAP doprinosi poboljšanju trgovinskih odnosa između Evropske unije i drugih tržišta i nesmetanom funkcionisanju EU tržišta.

Komentarišući istraživanje komesar Evropske unije za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan je pozdravio ocenu građana da ovaj sektor ima sve veći značaj.

– Cenim to što 70 odsto Evropljana veruje u to da EU ispunjava svoju ulogu u osiguravanju evropskih zaliha hrane. Takođe, pozdravljam idikatore koji pokazuju da građani EU shvataju koliko je Zajednička poljoprivredna politika važna za investicije, privredni rast i radna mesta. To će se uklopiti u naša razmatranja prilikom određivanja EU politike za budućnost – naglasio je Hogan.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, rezultat ovog istraživanja potvrđuje i ističe značaj za budućnost takvog stava javnosti o poljoprivredi i ruralnom razvoju te veću svest o ulozi CAP, za razliku od prethodnih istraživanja koja su pokazivala trend rastuće zabrinutosti za ovu oblast.

Ovo posebno istraživanje Evrobarometra rađeno je kako bi se bolje sagledao odnos građana EU prema poljoprivredi i ulozi farmera. Takođe, da se uoči kako Evropljani vide glavne ciljeve EU kada je agrar u pitanju. 

(Agrosmart)