banner-image

NP Fruška gora: Prijava zbog seče zaštićenog hrasta

Direktor Nacionalnog parka (NP) Fruška gora Radovan Durutović najavio je podnošenje prijava zbog seče zaštićene vrste hrasta lužnjaka.

Članovi jednog lokalnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) iz Novog Sada postavili su na svoju stranicu na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) fotografije kako na Fruškoj gori seku drvo hrasta, koje pripada zaštićenoj vrsti.

„Ja ne znam ko su ti ljudi, piše da su iz ove ili one stranke, ali što se tiče NP, niko neće biti amnestiran bez obzira na to ko je i šta je. Imenom i prezimenom će biti prijavljen i kažnjen na odgovarajući način“, kazao je Durutović za N1. 

Procene ovogodišnje štete još nisu poznate, a prošle godine ona je iznosila oko 2,7 miliona dinara. Upućeni znaju i obrasce ponašanja prilikom krađe badnjaka. 

„Dolaze ljudi već oko tri sata, to je takav ritual, običaj. Počnu da seku, odnosno pokušavaju da seku, naravno uz ogromnu pucnjavu… To je takav obred. Kad se iseče badnjak, onda ide i šenluk, pucnjava, puške pucaju – to je takav običaj u nas Srba, znate?“, objašnjava Durutović. 

Običaji su ovakvu formu dobili devedesetih godina prošlog veka, i prestavljaju obest pod plaštom verskog obreda, kaže profesor Slobodan Sadžakov. 

„Ovo je de facto jedna vrsta primitivizma, jednog banalnog ispoljavanja koje imamo u svakodnevici. Vera nisu petarde, vera nisu vatrometi, vera nije nelegalna seča drveća i po ko zna koji put vidimo tu vrstu bahatosti pod maskom religijskog osećanja“, objašnjava profesor Sadžakov.

(B92)