banner-image

Ratarima stižu lanjske subvencije

Prošlogodišnje subvencije za ratarstvo, koje 200.000 gazdinstava čeka mesecima, počeće da se uplaćuju od ovog meseca, zaključno sa martom. Ratari dobijaju 6.000 dinara subvencija po hektaru i po 3.000 za gorivo i đubrivo.

Prošle godine ratari su za subvencije prijavili milion i po hektara. Pomoć države zatražilo je i 30.000 gazdinstava više nego prethodne godine. Dok su jedni subvencije dobili, drugi čekaju.

“Isplaćen mi je jedan deo subvencija u drugoj polovini godine i letos kada sam već zasnovao proizvodnju. Morao sam da se zadužim kod raznih firmi da bih započeo proizvodnju i koštao me repromaterijal 20-30 odsto skuplje”, kaže poljoprivrednik iz Bavaništa Jovica Trifunov.

Krajem godine Vlada je odobrila dodatnih 10 milijardi dinara za isplatu dugova.

“Svi poljoprivrednici koji nisu dobili podsticaje po osnovu biljne proizvodnje 2015. godine, iste će dobiti po redosledu podnošenja u tri isplate, jedna će biti sada već u januaru, druga u februaru i treća u martu”, kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević.

Poljoprivrednici se nadaju da će po isplati zakasnelih subvencija dobiti i one predviđene za ovu godinu.

Trifunov kaže da očekuje da će subvencije biti uplaćene ranije, pre setve.

“Repromaterijal i kupovina robe i naftnih derivata, koja je mala a jako skupa stavka za današnje vreme i zbog koje poljoprivrednici prodaju svoju robu za repromaterijal, prodaje se po većoj ceni i na odloženo plaćanje”, kaže poljoprivrednik iz Bavaništa Milan Ivkov.

Poljoprivrednici čekuju isplate kako bi i remontovali i spremili mehanizaciju za prolećne radove.

(RTS)