banner-image

Za 10 godina izvoz poljoprivrede u Rusiju povećan 15 puta

U protekloj godini nastavljen je trend povećanog izvoza proizvoda iz Srbije u Rusku federaciju, prevashodno mleka i mlečnih prozivoda, a predstavnici RF i u narednom periodu očekuju velike količine naročito voća i povrća iz Srbije, izjavila je večeras ministarska poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Bošković je novinarima kazala da je od velikog značaja to što je u poslednjih 10 godina izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na tržište Ruske federacije povećan više od 15 puta.

„Dobro je što smo dosta izvozili mleko, mlečne prerađevine, sirne namaze, a ono što smo danas čuli i potvrdili je da ruska strana i nadalje očekuje velike količine voća, bilo svežeg, smrznutog i konzervisanog, ali je dobro što se očekuju i velike količine povrća“, rekla je Bogosavljević Bošković, ističući da je poseta ruske delegacije Srbiji veoma dobra i korisna.

Ona je nakon 4. zasedanja srpsko-ruske Radne grupe za poljoprivredu održala sastanak sa zamenikom ministra poljoprivrede Sergejem Levinom i rukovodiocem Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergejem Aleksejevičem Dankvertom iz Ruske Federacije u Klubu poslanika.

Kako je kazala novinarima nakon sastanka, plan je da se danas i sutra razgovara o dosadašnjoj  saradnji u oblasti poljoprivrede, budućoj saradnji, a biće dogovoreni kratkoročni, srednjeročni i dugoročni planovi.

„Ono što je važno je da se između naše dve zemlje beleži stalni trend rasta. Od 2005. do prošle godine izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na tržište Ruske federacije povećan je preko 15 puta“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da je, osim toga, učešće poljoprivrede u ukupnom izvozu prema RF iz godine u godinu u porastu. 

Bošković je navela primer da je 2012. udeo poljoprivrede u ukupnom izvozu bio 17,1 odsto, a za samo tri godine više nego duplo je povećano njeno učešće.

„Rezultati koji se stvaraju u oblasti poljoprivrede rezultat su poverenja dobrih odnosa u smislu kontrole kvaliteta poljoprivrednih proizvoda koje plasiramo na Rusko tržište, stalne brige da se poštuju procedure i spreče eventualne zloupotrebe“, rekla je ona.

Tokom današnjeg sastanka, kako je kazala, bilo je reči o onome što je do sada postignuto.

„Kolege iz ruskog ministarstva istakle su zadovoljstvo dosadašnjim učinjenim i što su sami ukazili na spremnost Ministarstva poljoprivrede Rusije da sa nama i dalje rade i računaju na poljoprivredne i prehrambene prozivode“, rekla je Bošković.

Pored daljeg širenja, bilo je reči i o investicijama u agroindustrijski sektor.

Kako je kazala, očigledno je da su količine kojima raspolažemo i kojima bi mogli da konkurišemo skromne i mogućnosti plasmana znatno veće.

„U tom smislu postoje dogovori u narednom periodu i radićemo na realizaciji dogovorenog u smislu zalaganja u podsticanju privrednika da više sarađuju i zajedno investiraju i da dobijemo veće kolicicne koje bi izvozili na tržiste Ruske federacije. Saradnju možemo oceniti kao odličnu i nadam se da će današnja poseta još više doprineti da još više i intenzivnije radimo na produbljenju saradnje“, rekla je ministarka.

Kada je reč o obimu spoljno-trgovinske razmene, ona je 2014. u odnosu na 2013. veća, preciznije, kako je objasnila ministarka, imali smo preko 312 miliona dolara razmene sa suficitom na srpskoj strani od 252 miliona.