banner-image

Zimsko cveće za dom pun sreće

Kalanhoja

 

 

Kalanhoja je biljka koja cveta cele zime i ne voli mnogo vode. Dovoljno je da supstrat bude blago vlažan. Za kalanhoju važi pravilo da joj ne smete kvasiti ni list ni cvet. Zimi zahteva dosta svetlosti, a najviše joj prija temperatura od 15 stepeni

 

 

Božićna zvezda, simbol zimskih praznika, voli mrak

Ovaj cvet je dekorativni simbol zimskih praznika jer cveta oko Božića. Iako je bije glas da će se teško održati do idućeg Božića, zvezda zahteva samo malo vaše pažnje da bi se i dogodine zacrvenela u punom sjaju. Kad u martu precveta i kad počnu da joj otpadaju listovi, sve grane skratite oštrim nožem na 10–15 centimetara visine. Stavite je na malo hladnije mesto (10–15 °C), sklonite sa direktnog sunca i smanjite zalivanje. Početkom maja biljku presadite u novu zemlju i to u saksiju iste veličine ili tek malo veću. Ne zaboravite da na dno saksije stavite drenažni sloj šljunka. Umereno je zalivajte do juna, a zatim je celog leta obilno i jednom nedeljno prihranjujte tečnim mineralnim đubrivom. Od oktobra biljku čuvajte na tamnom mestu kako bi se formirali crveni listovi. 

 

Sada se rasađuje božićni kaktus

Da bi i dogodine raskošno cveta0, počnite s negom čim mu cvetovi otpadnu. Narednih šest nedelja biljku minimalno zalivajte. U maju saksiju iznesite napolje i ponovo počnite sa zalivanjem i prihranjivanjem. Sada je vreme da je razmnožite. Odsecite vrhove stabljika tako da imaju četiri listića. U supstrat zasadite reznicu tako da je jedan listić u zemlji, a tri iznad površine. Dok se ne razvije koren, biljku nikako nemojte da zalivate, već je samo orošavajte. Božićni kaktus ne voli direktno sunčevo svetlo, već senku.

 

Lepotica ciklama ne voli sunce

Ciklame koje cvetaju od kasne zime do proleća vole osunčano mesto bez promaje i dnevne temperature od 13 do 15 stepeni, dok im noću prija niža temperatura. Nikako ih ne zalivajte odozgo, već preko tanjirića ispod saksije. U vreme cvetanja ciklamu zalivajte odstajalom vodom četiri puta nedeljno, a bujniju biljku sa više cvetova i listova zalivajte svakog dana. Tokom cvetanja prihranjujte ih tečnim đubrivom. Ako listovi žute, biljka je na mračnom mestu, pa je obavezno premestite. Tokom cvetanja prihranjujte je na svakih 15 dana. Prilikom kupovine biljke obratite pažnju na to da li su listovi čvrsti i zdravi, da li ima mnogo cvetova i pupoljaka, i da li gomolj koji malo viri iz zemlje ima znakova truljenja.

Pripitomljena orhideja

Nekada retka i skupa, ova tropska lepotica osvojila je prozorske daske u stanovima. Do marta im prija takva pozicija, i to na prozoru koji je okrenut jugu. Orhideje su vrlo osetljive na direktnu sunčevu svetlost, pa ih uvek držite na senovitom mestu. Pravilno održavanje vlažnosti zalivanjem i orošavanjem najvažnije je za pravilnu negu orhideja. Tajna pravilnog zalivanja orhideja je u tome da koren nikada ne sme da bude u vodi.